A norvég hatóságok fellebbeznek "DVD Jon" ügyében

A norvég hatóságok fellebbeznek "DVD Jon" ügyében

2003. január 21. 21:26, Kedd
A 19 éves Jon Johansent a norvég bíróság első fokon nem találta bűnösnek a DVD lemezek másolásvédelmének feltörésére szolgáló kód közzététele miatt. Egyes szervezetek azonban nem fogadták el az ítéletet, és fellebbezést nyújtottak be.

"DVD Jon"-t, aki még 15 éves korában készítette a DeCSS elnevezésű DVD kódtörő programot, idén január 7-én felmentette a norvég bíróság. Egyes szervezetek, köztük az Economic Crime Unit (ECU - Gazdasági Bűnügyi Egység) azonban fellebbezést nyújtottak be. "Igen szerencsétlen dolog lenne, ha a mostani ítélet jogerőre lépne" - mondta Rune Floisbonn, az ECU vezetője. "Vannak bizonyos alapszabályok az adatok tárolásával és terjesztésével kapcsolatban, amelyet a bíróságnak figyelembe kellene vennie" - tette hozzá.


Jon Lech Johansen (balra) nyilatkozat közben

A norvég bíróság azzal magyarázta döntését, hogy az állítólagos bűncselekmény elkövetéskor 15 éves Johansen jogszerűen játszotta le az általa megvásárolt DVD lemezeket, még ha a felhasználás módja szemben is állt a gyártók irányelveivel. Johansen ügyvédje egyébként úgy véli, a felpereseknek akkor sincs esélyük a győzelemre, ha a bíróság elfogadja a fellebbezést. "Maximálisan optimista vagyok a per kimenetelét illetően" - mondta Halvor Manshaus ügyvéd.

A bíróság elsőfokú ítélete komoly csapást jelentett a hollywoodi filmstúdiók számára, amelyeket az utóbbi időben egyébként is igen sok kritika ért a szólásszabadság korlátozására tett kísérletek, valamint egy tizenéves beperelése miatt. A filmstúdiók tavaly azonban győzelemként könyvelhették el, amikor az amerikai bíróság megtiltotta Eric Corley-nek, hogy közzé tegye a világhálón Johansen programját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások