A VIA foglalat nélküli processzorokban gondolkodik

A VIA foglalat nélküli processzorokban gondolkodik

2003. január 23. 23:34, Csütörtök
A kompakt, illetve olcsó asztali PC-k iránti, dinamikusan növekvő keresletre építve a tajvani VIA Technologies a jövőben a kisméretű, alacsony fogyasztású, foglalat nélküli processzorok fejlesztésére kíván koncentrálni.

Mint Chen Wen-chi, a tajvani processzor és chipkészlet gyártó vezérigazgatója elmondta, a társaság által gyártott processzorok jelentős része már jelenleg is foglalat nélküli kialakítású, de a társaság a közeljövőben további lépéseket tesz a költségcsökkentést lehetővé tévő megoldás elterjesztése felé. Chen szerint, ahogy a PC piac telítetté vált, a hagyományos PC-k iránti kereslet drasztikusan visszaesett. A PC a jövőben elsősorban az otthoni multimédia megoldások középpontja lesz. Ezt az elképzelést Chen mellett a közelmúltban megrendezett Consumer Electronics Show kiállításon résztvevő óriáscégek vezetői is alátámasztották.

A foglalat nélkül beépíthető processzorok a költségek csökkentése mellett a számítógépek helyigényét is mérsékelik. Egyes hírforrások szerint a foglalatok mintegy másfél dollárral növelik meg az alaplapok árát, de a CPU foglalat nélküli alaplapok fejlesztése is egyszerűbb.

Az újfajta asztali megoldások mellett a VIA Technologies az elkövetkező 2 - 3 évben jelentős figyelemet kíván fordítani a notebookok piacára is, közölte Chen. A társaság a második negyedév végén adja ki a napokban bejelentett Nehemiah processzor notebookokiba szánt, csökkentett fogyasztású, speciális tokozású változatát.

A PC-k otthoni szórakoztatóközpontként való alkalmazásának trendje egybe vág a VIA platform koncepciójával, amelyet a társaság az elmúlt években aktívan népszerűsített. Chen szerint a társaság a továbbiakban is népszerűsíteni fogja processzorait a különféle platform megoldásokon keresztül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások