Veszélyes a Unixra a Linux

Veszélyes a Unixra a Linux

2003. január 24. 19:53, Péntek
A napokban New Yorkban megrendezett LinuxWorld konferencia egyik központi témája volt a Unix, illetve az, hogy napjainkban a Unix megfelelő alternatívát nyújt-e a nyílt forrású operációs rendszereknek, vagy sem. Randy Mott, a világ vezető számítógépgyártói között nyilvántartott Dell Computer alelnöke az üggyel kapcsolatosan igen csak sarkosan fogalmazott, ugyanis egyszerűen azt mondta, hogy a Unix halott.

A Dell Computer vezetője azt követően tette ezen kijelentését, hogy néhány nappal ezelőtt napvilágot látott egy a Goldman Sachs piackutató cég által készített jelentés, melyben az volt olvasható, hogy a nyílt forrású Linux operációs rendszer az elmúlt időkben szinte minden téren olyan jelentős fejlődésen ment keresztül, hogy a Unix-nak bőven van félnivalója tőle. A jelentés készítői szerint a Linux rövid időn belül meghódítja majd az összes szerverpiaci szegmenst, még a high-end kategóriás adatközpontok piacát is, ezzel párhuzamosan pedig a Unix jelentős mértékben vissza fog szorulni. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy mindez azt jelenti, hogy tévesek voltak azon korábbi előrejelzések, melyek a Linux-nak a Microsoft-féle Windows piaci részesedésére gyakorolt negatív hatásairól szóltak, ugyanis jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy a Linux sokkal inkább a Unix-ra jelent veszélyt, mintsem a Windows-ra.


"Véleményem szerint a jelentős költségmegtakarítási lehetőségek miatt választja egyre több cég a Linuxot a Unix ellenében. A Linux szerintem teljesen meg fogja változtatni az ipart" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Michael Tiemann, a Red Hat egyik vezetője.

Ugyancsak a Linux előretörését jelzi, hogy az idei LinuxWorld-ön minden korábbinál több új Linux-os fejlesztésről lehetett hallani. Konkrét példákat tekintve, az IBM a LinuxWorld-öt használta fel arra, hogy bejelentse a DB2 adatbázis szoftver újgenerációs, 64 bites AMD processzorokra fejlesztett Linux-os béta verzióját, a Red Hat pedig ugyancsak ezen kiállítás keretein jelentette be legújabb Linux-os rendszermenedzsment kerettervét. Továbbmenve, a Computer Associates itt jelentette be hivatalosan, hogy a cégen belül létrejött egy úgynevezett Linux technológiai részleg, a UnitedLinux pedig ugyancsak itt mutatta be új szoftverfejlesztői programját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások