Újabb mélységekbe ereszkedik a DDR ramok ára

Újabb mélységekbe ereszkedik a DDR ramok ára

2003. február 12. 15:13, Szerda
A 256 Mbites DDR-SDRAM memóriachipek nagykereskedelmi darabára 4 dollár alá csökkent, miközben a 128 Mbites változatok már az SDRAM modelleknél is olcsóbban kaphatók.

A 128 Mbites SDRAM memóriachipek szerződéses darabára jelenleg 2,50 - 3,00 dollár között változik, amely árszintet az azonos tárolókapacitású DDR változatok a napokban átlépték a negatív irányba. A 128 Mbites DDR memóriák jelenleg 2,25 - 2,70 dolláros áron jutnak el a PC gyártókhoz, illetve forgalmazókhoz. Ez mintegy 10 százalékos árcsökkenést jelent a január végén regisztrált árszinthez képest.

A 256 Mbites változatok körében egyelőre még a DDR modellek kerülnek többe. A DDR változatok szerződéses darabára 4,50 - 5,25 dollár között változik, amíg a hagyományos SDRAM chipek 4,20 - 5,00 dollárért jutnak el a PC gyártókhoz. A nagykereskedelmi szegmensben még alacsonyabb árak uralkodnak, itt az elmúlt napokban alig 3,70 - 4,00 dolláros darabáron keltek el a 256 Mbites DDR chipek.

Mindez amellett, hogy a Micron Technology, illetve Samsung Electronics cégek az elmúlt hetekben jelentősen megnövelték a DDR chipek előállítási mennyiségét, komoly fejfájást okoz a legtöbb DRAM gyártónak. A társaságok ezen az árszinten már önköltségi áron, illetve veszteséggel értékesítik memóriachipjeiket.

A 256 Mbites DDR-SDRAM memóriachipek árcsökkenése a szakértők szerint a 3 dolláros határ környékén fog megállni február végén, illetőleg március elején. Charles Tau, a tajvani Nanya Technology alelnöke úgy véli, az árcsökkenés a rendkívül gyenge piaci kereslet, illetve az iraki helyzet együttes eredménye. Az árak jelentős növekedésére a vezető szerint leghamarabb csak a második félévben lehet majd számítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások