Újabb kihívás előtt áll a Microsoft

Újabb kihívás előtt áll a Microsoft

2003. február 13. 10:16, Csütörtök
Egyes technológiai cégek újabb panaszt nyújtottak be az Európai Uniónak a szoftveróriás Microsoft ellen, mivel a társaság a Windows XP operációs rendszerrel állítólag ellehetetleníti a konkurencia helyzetét.

A Computer and Communications Industry Association (CCIA) szövetség tegnap nyújtotta be panaszát Mario Monti EU versenyügyi biztosnak. A 260 oldalas panaszlevél szerint az Európai Unió versenyügyi bizottságának teljes egészében kellene vizsgálnia a Microsoft tevékenységét, nem pedig külön - külön. A szövetség szerint a Microsoft egyértelműen monopól helyzetének megőrzésére, illetve további területekre való kiterjesztésére törekszik, és ennek elérése érdekében számos alkalommal illegális eszközökhöz folyamodik.

A CCIA úgy véli, a Microsoft dominanciájával való visszaélése egész Európában érezhető, és minden számítógéppel rendelkező vállalatot és felhasználót sújt.

Jim Desler, a Microsoft szóvivője úgy véli, a szövetség rég megcáfolt állításokat hajtogat, hogy befolyásolja az EU versenyügyi bizottságának munkáját.

A CCIA egyébként olyan óriáscégeket is tagjai között tudhat, mint az Oracle Corp., a SUN Microsystems, az AOL Time Warner, a Yahoo Inc., a Nokia, az Eastman Kodak, és a Fujitsu. Az Európai Bizottság megvizsgálja a szövetség panaszát, de nem vonja össze azt a Microsoft ellen folyó, hamarosan lezáruló vizsgálattal.

"A Microsoft számos szoftvert beleépített a Windows XP-be, ellehetetlenítve ezzel a riválisok megoldásait. Minden olyan szoftver, amely megtalálható a Windows XP-ben, bezárja a kaput a hasonló megoldások előtt" - áll a CCIA közleményében. A szövetség azt szeretné elérni, hogy a Microsoftnak a segédprogramok nélkül kelljen árulnia a Windows XP operációs rendszerét. "A beépített szoftverek sem jelentenek kedvezményt a felhasználók számára, áruk ugyanis bele van foglalva az operációs rendszer kereskedelmi árába" - mondta Tom Vinje, a CCIA jogásza.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások