3 dollár alá zuhant a 256 Mbites DDR chipek ára

3 dollár alá zuhant a 256 Mbites DDR chipek ára

2003. február 19. 15:42, Szerda
Az elmúlt három munkanap alatt mintegy 15 százalékkal csökkent a 256 Mbites DDR-SDRAM chipek nagykereskedelmi darabára, áttörve ezzel a 3 dolláros határt.

A tajvani Commercial Times üzleti napilap írása szerint az OEM gyártók az elmúlt időszakban mintegy 5 hétre elegendő raktárkészletet halmoztak fel a DDR-SDRAM chipekből. A társaságok a felesleget az elmúlt hét végén megpróbálták értékesíteni a nagykereskedelmi piacon, ami tovább csökkentette az egyébként is rendkívül alacson árszintet.

Az Intel közelgő árcsökkentése ráadásul a PC-k iránti kereslet ideiglenes visszaesését okozta, mivel sokan inkább megvárják az árváltozást, mintsem magasabb áron vásároljanak számítógépet a lépés előtt. Ez pedig szintén negatív hatással van a DRAM árak alakulására csakúgy, mint az iraki válság.

A 256 Mbites DDR chipek nagykereskedelmi darabára hétfőn 2,90 dollárra csökkent, és kedden is a 3 dolláros határ alatt maradt, közölte a DRAMeXchange. Ez az ár alacsonyabb, mint a teljes előállítási költség, a változó költségeket azonban még fedezi. A memóriagyártók a veszteség minimalizálása érdekében némileg mérsékelni kezdték DRAM gyártókapacitásukat, jelentős csökkenésre azonban nem lehet számítani, mivel a társaságok attól tartanak, hogy egy ilyen lépés kapcsán jelentős piaci részesedést veszítenének.

A veszteséges DRAM gyártás mellett a cégeket még az új, 130 - 140 nm-es gyártástechnológiák bevezetési költségei is terheli. A szakértők szerint a DRAM memóriák ára az év második feléig nem fog jelentősen emelkedni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások