ATI: túl az egymilliomodik DirectX 9-es chipen

ATI: túl az egymilliomodik DirectX 9-es chipen

2003. március 5. 18:29, Szerda
Az ATI Technologies munkatársai örömmel jelentették be, hogy a kanadai székhelyű gyártó új mérföldkőhöz ért akkor, amikor leszállította egymilliomodik DirectX 9.0 kompatibilis grafikus processzorát.

Mint ismeretes, az ATI Technologies a tavalyi év augusztusában kezdte meg jelenlegi csúcsprocesszorának, a Radeon 9700 Prónak a forgalmazását, az azóta eltelt időkben pedig számos olyan új grafikuschipet dobott piacra, mely a Radeon 9700 Pro-féle R300-as architektúra leszármazottjának tekinthető. Ilyen például a Radeon 9700 Prótól csak és kizárólag a működési frekvenciák terén eltérő Radeon 9700, vagy az alsóbb ár- és teljesítménykategóriában hadrendbe állított Radeon 9500 Pro és Radeon 9500.


RADEON 9500 a Gigabyte-tól

A mostani bejelentés kapcsán többek közt arról is szó esett, hogy jelen pillanatban lényegében egyedül az ATI Technologies forgalmaz DirectX 9.0 kompatibilis grafikus megoldásokat. Ennek hátterében közismerten az áll, hogy bár az örök rivális Nvidia már a tavalyi év novemberében bejelentette Radeon 9700 Pro verőnek szánt GeForce FX-ét, a gyártó ezen első DirectX 9.0 kompatibilis terméke a különböző gyártási nehézségeknek "köszönhetően" csak mostanság kezd felbukkanni a világpiacon. Az ATI Technologies képviselői egyébként roppant büszkék arra, hogy elmondásuk szerint a legtöbb, ha nem az összes DirectX 9-es játék fejlesztéséhez olyan számítógépeket használnak, melyekben a cég legújabb grafikuskártyái jutnak fontos szerephez. Az ATI Technologies a közelmúltban több ezer Radeon 9500, illetve Radeon 9700 sorozatú videokártyát szórt szét a játékfejlesztő csapatok között, mely csapatok tagjai nem titkoltan örültek annak, hogy ilyen kiváló DirectX 9.0 platformon fejleszthetik legújabb digitális alkotásaikat.

Egy a Jon Peddie Research nevezetű piackutató cég által készített friss jelentésből kiderül, hogy a tavalyi év harmadik és negyedik negyedévében világszerte összesen 100 millió darab grafikus megoldást hoztak forgalomba, ami azt jelenti, hogy a DirectX 9.0 kompatibilis kártyák piaci részesedése jelenleg mindössze egy százalék körüli. Érdekesség, hogy ezen nagy mennyiségű grafikus megoldásoknak több mint 40 százaléka olyan integrált alaplapi chipset, mely grafikus maggal van felvértezve.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások