Évente duplázódik az internet adatforgalma

Évente duplázódik az internet adatforgalma

2003. március 8. 14:30, Szombat
Egy az IDC piackutató cég által nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy az interneten közlekedő adatok mennyisége világszinten minden évben megduplázódik, és e tekintetben az elkövetkező öt évben nem igen várható komolyabb változás.

Az IDC munkatársai szerint 2002-ben egy átlagos napon 180 Pb (petabit) adatforgalmat regisztrálnak a nemzetközi számítógépes hálózaton, mely átlagos napi adatforgalom 2007-ben már legkevesebb 5175 Pb lesz. Mint ismeretes, 1 Pb egyenlő 1 millió Gb-tel (gigabit).

Az IDC szakértőinek meglátása szerint a világhálón lebonyolított adatforgalom nem elsősorban azért növekszik ilyen dinamikusan, mert az interneten előfizetők száma folyamatosan nő, hanem sokkal inkább azért, mert az internetezők közül egyre többen rendelkeznek szélessávú kapcsolattal, mely közismerten jelentősen nagyobb le- és feltöltési sebességet biztosít, mint a jó öreg dial-up internet elérések. A felhasználók pedig általában nem véletlenül fizetnek elő a drágább szélessávú elérésekre, vagyis előszeretettel kihasználják az általuk nyújtott lehetőségeket. Manapság egyre divatosabb a televíziós adások, illetve rádiós műsorok interneten keresztül történő nézése, illetve hallgatása, ami jelentős adatforgalmat generál, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a felhasználók manapság milyen nagy arányban töltenek le a világhálóról zenei fájlokat, vagy adott esetben több száz MB-os komplett videofilmeket, természetesen az esetek 99 százalékában teljesen illegálisan.

Az IDC legfrissebb előrejelzéseiből az is kiolvasható, hogy az elkövetkezendő években a fogyasztói internetes forgalom oly jelentős mértékben fog növekedni, hogy 2007-ben a világháló forgalmának már több mint 60 százalékát a fogyasztói internetezők fogják generálni, az üzleti internetes forgalom aránya pedig ezzel párhuzamosan 40 százalékra csökken. Az IDC szerint bár a jövőben a mobil internet is jelentős fejlődésen fog keresztül menni, arra mégsem kell számítanunk, hogy a különböző mobil eszközök révén generált internetes forgalom túl nagy részét tenné ki az internet teljes adatforgalmának. Végül pedig említésre méltó, hogy az IDC szerint a telekommunikációs ipar jelenlegi és esetleges közeljövőbeli nehézségei várhatóan semmilyen közvetlen hatást nem gyakorolnak majd a világháló forgalmára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások