Árháború várható a videókártyák alsó szegmensében

Árháború várható a videókártyák alsó szegmensében

2003. március 12. 13:30, Szerda
Egyes ipari hírforrások szerint az idei évben igen erőteljes árverseny lesz érezhető az alsó- és középkategóriás grafikus kártyák piacán, mivel mind az ATI, mind pedig az nVidia agresszíven növelni igyekszik részesedését a szegmensben.

Tajvani videókártyagyártók szerint a két vezető grafikus processzorgyártó egyaránt az alsó- és középkategóriás megoldások eladásainak fellendítésével kívánja javítani idei eredményeit.

A csúcskategóriás megoldásokhoz viszonyítva az olcsóbb megoldásokat sokkal többen vásárolják, így az ezekből származó bevétel a kisebb árrés ellenére is jóval nagyobb. Egyes hírforrások szerint az NV3x alapú csodák megjelenése ellenére az nVidia eladásainak igen jelentős részét továbbra is az olyan olcsó, alsókategóriás megoldások teszik ki, mint az NV11, illetve az NV18. Hasonló a helyzet a másik GPU óriás, az ATI Technologies esetében is. Az R350, RV350, és RV280 csúcskategóriás grafikus processzorok kiadásához közeledve a társaság továbbra is nagymennyiségű Radeon 7000, illetve Radeon 7500 megoldást értékesít a piacon.

A közelgő árháború ellenére az AMI Technologies, az ATI tajvani képviselője nem számít a grafikus kártyák átlagos eladási árának nagymértékű zuhanására, mint ahogyan az 2002-ben történt. Az R350, RV350, és RV280 grafikus chipek mellett az ATI a második félévben az R400-as GPU-t is piacra dobja.

A rivális nVidia a GeForce FX 5800 (NV30), GeForce FX 5600 (NV31), és GeForce FX 5200 (NV34) megoldások piacra dobása mellett az NV35 kódnevű chip tömegtermeléshez való előkészítését is megkezdte. Az új GPU mintapéldányai várhatóan a második negyedév közepén készülnek el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások