Beszélgessünk Hermine-nel, a mosógéppel!

Beszélgessünk Hermine-nel, a mosógéppel!

2003. március 13. 21:09, Csütörtök
A hannoveri CeBIT 2003-ra ellátogató érdeklődők többek közt egy olyan újfajta high-tech mosógépet is megtekinthetnek, mely egyrészt képes a hozzá intézett szavak megértésére, másrészt pedig saját maga is képes szavakkal kommunikálni. Szakértők szerint ez lehet a háztartási eszközök jövője, és a közeljövőben várhatóan több ilyen könnyen kezelhető, abszolút felhasználóbarát berendezés kerül majd forgalomba.

A Hermine nevezetű high-tech mosógépet a Speech Experts nevezetű cég CeBIT-es standján lehet megtekinteni. A cég képviselői elmondták, hogy a mosógép kifejlesztésében hathatós segítséget nyújtott a háztartási gépek piacán komoly tapasztalattal rendelkező német Siemens cég, valamint utaltak arra, hogy az elképzelés olyannyira életképesnek bizonyul, hogy amennyiben semmi nem jön közbe, akár már a jövő évben megjelenhetnek a piacon az első beszélő mosógépek és más hasonló berendezések.

A Hermine-t a Speech Experts mérnökei elsősorban azért fejlesztették ki, mert úgy gondolták, hogy az egyre nagyobb tudású mosógépeket már-már olyannyira bonyolult kezelni, hogy csak az emberrel szóban kommunikálni képes mosógépek jelenthetnek megoldást a problémára. A CeBIT-en tartott bemutató keretein belül a Speech Experts egyik munkatársa szóban elmondta az intelligens mosógépnek, hogy milyen ruhákat szeretne kimosni, majd ezt követően a mosógép emberi hangon válaszolt, hogy ehhez milyen mosási és egyéb eljárásokat ajánl. A Hermine többek közt olyan kifejezéseket képes értelmezni, mint például "előmosás", "mosás 60 C fokon", vagy "30 perc várakozás". A fejlesztők megpróbálták egyfajta személyiséggel is felruházni Hermine-t, mely ennek következtében másképp reagál arra, ha valaki azt mondja neki, hogy vörös borral leöntött ruhát kell kitisztítania, és másképp arra, ha például piszkos pelenkák kitisztításan kell fáradoznia.

A fejlesztők elmondása szerint Hermine már jelenleg is több száz (német) szót képes felismerni és kimondani, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően szókincse hamarosan már több ezer szóból fog állni. Elérkezett tehát az idő, hogy amikor embertársainkkal már nem jövünk ki, fecsegni kezdünk kedvenc mosógépünkkel, Hermine-nel...

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások