Master of Orion III

Master of Orion III

2003. március 17. 00:42, Hétfő


Kiadó: Infogrames
Fejlesztő: Quicksilver Software

Rendszerkövetelmények:
Minimum: PII 300 MHz processzor, 128 MB RAM, 400 MB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Nincs eltérés a minimum követelménytől
Hasonló játékok: Master of Orion II, Civilisation
Kategória: Stratégia

A Master of Orion 2 a legjobb köralapú űrstratégiák egyike volt, és az eltelt hosszú idő alatt sem támadt igazi riválisa. A Microprose bezárásával a folytatásba vetett remények is elszálltak, de szerencsére az Infogrames felkarolta a projectet, és most már a kezünkben tudhatjuk a harmadik részt is.

Története a második rész után nem sokkal kezdődik, az antarani civilizáció már teljesen elveszítette hatalmát, csupán néhány eldugott helyen találhatunk fejlett eszközeikre. A MoO3 alapelve nagyon egyszerű, a szokásos sémára épül: a bolygókat kolonizálva, erőforrásaikat felhasználva gyorsíthatjuk fejlesztéseinket, új, erősebb és nagyobb hajókat kikutatva, és azokat megépítve, technológiai fölényünket kihasználva győzhetjük le az időközben feltűnő ellenségeket.

Klikk ide! Klikk ide!

A játék gyakorlatilag kilenc főképernyőből és ezek rengeteg almenüjéből áll. (Grafikára ne nagyon számitsunk, ez nem az a játék.) Indulásnál első dolgunk az induló faj kiválasztása, ez a későbbiekben számtalan dologra van kihatással, mint a lakható bolygók típusai, a fejlesztés vagy a harc előtérbe helyezése, diplomáciai és kémtevékenységünk, civilizációs beállítottságunk stb.

A faj kiválasztása után a főképernyőre jutunk, amit amikor megláttam, enyhén meglepődtem. A játékban a ma oly divatos 3D megjelenítésnek szikráját se látni, ami egy stratégiai játékban nem is lenne baj, de ehhez hasonló színvonalú grafikát utoljára talán tíz éve láttam. Az egész játékra jellemző ez a puritán célszerűség, és a csili-vili megjelenés nélkül méginkább kiütközik bonyolultsága és sokrétűsége. A főképernyőn a csillagokat láthatjuk, köztük vonalakkal - ezek az ismert útvonalak. Egy csillagra duplán ráklikkelve a "naprendszer" menüjébe jutunk, ahol bal felül a csillag maga, körülötte pedig a bolyók (ha vannak) helyezkednek el koncentrikus körökben. A játék bonyolultságára jellemző ennek a következetes megtervezése: a bolygórendszer teljes mértékben a csillagtól függ, melynek adatai (hőfoka, nagysága, típusa) határozzák meg a bolygók lakhatóságát fajunk számára. (Egy fehér szuperóriás körül nem nagyon találhatunk az ember számára kellemes helyet, de más fajok számára tökéletes kősziklát vagy gázóriást annál inkább.)

Klikk ide! Klikk ide!

Minden bolygótípus lakhatóságát besorolták egy többfokozatú skálára fajok szerint, ahol a vörös halálos, a sárga légzőkészülékkel, de lakható, a zöldön pedig akár élelmet is termelhetünk a szabadban. Ez meghatározza a kolónia szaporodásának mértékét, az építés gyorsaságát, a termelés mennyiségét - tehát gyakorlatilag mindent. A bolygó méretétől függ a gravitáció nagysága és a lakható hely mennyisége. Természetesen van olyan fejlett a technika, hogy alakítható a környezet, de ez hosszas kutatást, rengeteg pénzt és sok időt igényel.

A bolygók a nagyságuktól függő mennyiségű régióból állnak, melyek a világ részeit (kontinenseket) képviselik. Mindegyik eltérő topográfiával és biológiai kultúrával rendelkezik, esetlegesen pedig egyedi jellegzetességekkel, mint pl. halálos állatfajok. Ezek mindegyikére két DEA-t (domináns gazdasági tevékenység), egyszerűbben két épületet lehet emelni, melyek hatékonysága a régiótól és a kutatások során lehetővé váló bővítményektől függ. Például a bányász alaptevékenység javítható mélyfúrással, robotokkal, de a bázisértékre nagyobb hatással van hogy a hegyekben vagy síkságon végezzük ezt.

Klikk ide! Klikk ide!

A bolygó termelékenységének alapját ezek a DEA-k adják. a farmok élelmet termelnek, a bányászok ásványi anyagokat hoznak felszínre, a gyárak az ásványi anyagok felhasználásával a termelékenységet növelik, a kutatóbázisok pedig a fejlesztéseket gyorsítják. Egyéb kategóriába tartoznak a szórakoztatóépületek, melyek a néphangulatot javítják, a kormányzati épület, ami az adók nagyságát növeli és a katonai létesítmény, ami a védelmi képességekre és a lázadás esélyének csökkentésére van nagy hatással. Mi csupán a DEA típusát változtathajuk meg, a bővítményeinek építését teljes mértékben az AI, vagyis a bolygó kormányzója határozza meg attól függően, milyen prioritásokat állítunk be birodalmunkban és mennyi pénzt forgatunk vissza a birodalmi adókból. Az AI kikapcsolása ugyan lehetséges, de semmiképpen sem ajánlott, mivel a mikromenedzsment, a bolygók egyedi kezelése több csillagrendszer esetén szinte lehetetlen, és igen unalmas.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások