A web, mint elsődleges média

A web, mint elsődleges média

2003. április 1. 00:13, Kedd


Az emberek az elmúlt években egyre inkább a weboldalak felé kezdtek fordulni, ha friss és átfogó információra volt szükségük. Az iraki háborúval elérkezett az a pont, amikortól a világháló az elsődleges hírforrássá vált a felhasználók millióinak számára.

Az Internet, amelynek középpontjában egyébként is az információ gyors továbbítása, valamint az ismeretek megosztása áll, kialakításából adódóan kiváló eszköz lehet a politikai, közéleti, vagy akár technológiai hírek gyors, pontos, és teljes továbbítására. Ezt az előnyt, vagy akkoriban még inkább csak kiaknázatlan lehetőséget egyes szakértők már az Internet hajnalán, a Világháló rohamos elterjedésének idején, a '90-es években felismerték. Az Internet minden funkcióval, képességgel rendelkezik ahhoz, hogy az ideális információforrássá váljon nem csak a technológia, de a mindennapi események területén is. A '90-es évek legvégéig azonban hiányoztak azon nagysebességű összeköttetési technológiák, amelyek elterjedése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a Világháló valóban az elsődleges hírforrássá lépjen elő.

A korszerű digitális eszközök, mint az intelligens-, vagy akár műholdas mobiltelefonok, a PDA kéziszámítógépek, a notebookok, a digitális fényképezőgépek, és digitális videókamerák mind megkönnyítik az információk Internetre való feltöltését, a fejlett szoftverek pedig lehetővé teszik a különféle készülékekről szerzett információk villámgyors megjelenítését a világ szinten bármely pontjáról elérhető weboldalakon keresztül.


A frontvonalban lévő tudósítóknak köszönhetően szinte azonnal tudhatunk az eseményekről

A politikai, és közéleti hírekkel foglalkozó internetes weboldalak jelentősége a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás sorozatot követően hirtelen, óriási mértékben megnőtt. A tragikus esemény mintegy próbatételt jelentett a weboldalak számára, amely során bebizonyosodott, hogy az online híroldalak képesek felvenni a versenyt az olyan rivális hírmédiákkal, mint a televízió, a rádió, vagy a napilapok. A weboldalakra az öngyilkos merényleteket követő órákban, napokban, hetekben óriási nyomás nehezedett, de a híroldalak helytálltak a váratlan megpróbáltatásban, és pontos, friss információval látták el az embereket világszerte.

Szintén jelentős próbatétel volt a hírekkel foglalkozó weboldalak számára a Columbia űrsikló közelmúltbeli tragédiája, amelynek során az emberek figyelme már a Világhálóra összpontosult, ahol a weboldalak látogatói egyedülállóan friss, részletes, és pontos információkat találtak. A weboldalak érdemeit bizonyítja az a tény is, hogy számos televíziócsatorna, rádió, valamint napilap is a Világhálóról gyűjtötte össze hírműsorainak anyagát.

A második Öböl-háborúhoz közeledve, ahogy a konfliktus békés rendezésének reménye egyre inkább csökkent, a weboldalak nem haboztak felkészülni a várhatóan igen jelentős látogatottságbeli növekedésre, miközben egyúttal kibővítették az oldalaikon fellelhető tartalmak körét, és számos háttérinformációt biztosítottak az egyes események mögött rejtőző okok pontos megértéséhez.


A tévéadók csak adásukat megszakítva tudják közölni az olyan katasztrófákat, mint a Columbia robbanása volt. Az űrsikló összerakás alatt áll

Kétségtelen, hogy az amerikai hadsereg számos rendkívül fejlett hadi eszközt bevetett az Irak elleni katonai akcióban, de a helyszíni tudósítók is korábban még soha nem látott technológiai arzenált alkalmaznak. Az iraki háború híreit több, mint 500 helyszíni tudósító igyekszik minél hamarabb, és minél pontosabban eljuttatni a televíziókhoz, újságokhoz, és weboldalakhoz. Sokuk közvetlenül az amerikai és brit csapatokkal halad, és a frontvonalról küld jelentéseket.

A helyszíni tudósítók munkája azonban korántsem lehetne ilyen hatékony, ha nem állna rendelkezésükre számtalan fejlett eletronikai eszköz. Ezek közül a legfontosabbnak talán a kisméretű műholdas mobiltelefonok tekinthetők, amelyek a szóbeli kapcsolattartás mellett a rögzített képek, felvett videók, illetve írott jelentések továbbítására is alkalmasak. A hordozható műholdas adóvevővel, pehelykönnyű digitális kamerával, és videószerkesztő programmal is felszerelt laptoppal rendelkező tudósítók gyakorlatilag bárhonnan képesek élő adásban közvetíteni az eseményeket. Bár a videók gyakran elmosódottak és nem ritkán akadoznak, összeségében mégis lehetővé teszik, hogy az emberek nappalijukból élőben tekinthessenek bele a folyó háborúba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások