A levegőben is terjedhet a gyilkos tüdőgyulladás

A levegőben is terjedhet a gyilkos tüdőgyulladás

2003. április 3. 01:18, Csütörtök
Az egészségügyi szervezetek kénytelenek szembenézni azzal a lehetőséggel, miszerint az Ázsiából a világ szinte már minden pontjára eljutott halálos tüdőgyulladás sokkal könnyebben terjedhet, mint azt eddig feltételezték.

A félelem egyik oka az a robbanásszerű növekedés, ami Hong Kong egy hatalmas háztömbjében 185 megbetegedést idézett elő, melyet már karantén alá zártak. A szakértők megpróbálják megbecsülni vajon a SARS betegség képes e légi úton, esetleg vízben terjedni. Egészen mostanáig a kórról úgy tudták csak hosszas kontaktus útján, főként cseppfertőzéssel adható át. Azonban Julie Gerberding az atlantai Járványügyi Központ igazgatója elmondása szerint a beszámolók arra utalnak, hogy sokkal rövidebb kontaktus is elegendő a SARS átadására.


A levegőben való terjedés lehetősége azt is jelenti, hogy a SARS vírus képes a levegőben megkapaszkodni, hogy azt később mások is belélegezhessék. A sebesség, mellyel a betegség végigsöpört a hong kongi épületben, megalapozni látszik az aggodalmakat. "Megpróbáljuk vizsgálni minden lehetséges szempontból, hogy megállapíthassuk, vajon légi úton, vagy az épület vízvezetékrendszerén át terjedt szét a vírus" - idézi a kormány szóvivőjének szavait a Reuters.

Yeoh Eng-kiong egészségügy miniszter hozzátette, hogy mivel a vírust a megbetegedett lakók ürülékében kimutatták, ezért a szennyvízrendszert is alaposan át kell vizsgálni szivárgás után.

Az Amoy Gardens névre hallgató épülettömböt hétfőn 50 rendőr vette körül, senki nem léphet be vagy ki a hatóság írásos engedély nélkül egészen április 9-ig. A SARS a rendelkezésre álló adatok szerint Kínából indult útjára novemberben, amikor 34 ember életét követelte, további nyolcszázan fertőződtek meg. Hong Kongra mérte a következő legkeményebb csapást, hétfőig 15 halállal és 610 fertőzöttel. A SARS a legrosszabb légi utazáshoz kapcsolódó járvány a történelemben, állítja a WHO egyik tisztviselője, ami mostanáig 15 különböző országban összesen 62 halálos áldozatot, és legalább 1700 fertőzött beteget eredményezett.

A SARS fő gyanúsítottja, egy úgynevezett koronavírus, abból a családból, melyből a hagyományos megfázások harmada ered. Gerbinding elmondta, a koronavírusok képesek három óráig életben maradni a külvilágban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások