Programfejlesztő eszközöket kap az OpenOffice

Programfejlesztő eszközöket kap az OpenOffice

2003. április 7. 12:26, Hétfő
Az OpenOffice.org bejelentése szerint a szabadforrású Office alternatíva olyan eszközkészlettel bővül, amely lehetővé teszi új modulok, illetve kiegészítők készítését a szoftverhez.

A szabadon elérhető programfejlesztő csomag segítségével az OpenOffice irodai szoftver különböző kiegészítésekkel lesz bővíthető a jövőben. A csomag számos programmintát, és egy 900 oldalas leírást tartalmaz, amely részletesen bemutatja a különböző add-on kiegészítők, illetve makrók készítésének módját. Ezek a kiegészítők lehetővé teszik a különböző feladatok automatizálását, és a rendszer személyre szabását.

A lépéssel az OpenOffice fejlesztői azt szeretnék elérni, hogy a megoldás egy sokkal érettebb rendszerré váljon, amely hatékonyabban állíthat konkurenciát a Microsoft Office irodai programcsomagjának. A szoftver egyik legnagyobb támogatója a SUN Microsystems, amely még 2000-ben tette szabadon hozzáférhetővé a szoftver forráskódját. A társaság jelenleg is fejleszti, illetve forgalmazza a megoldás kereskedelmi változatát, a StarOffice-t.

Az OpenOffice legnagyobb előnye a hasonló Office riválisokkal szemben, hogy ha nem is teljesen tökéletesen, de ismeri a Microsoft Office fájlformátumait. Ez a funkció a Microsoft Office elterjedtségét figyelembe véve óriási jelentőséggel bír a területen.

Az OpenOffice Windows, Linux, és Solaris alapú rendszereken működik. A szoftverhez illeszkedő kiegészítők Java, illetve C++ programozási nyelven készíthetőek el. A Java nyelvben írt modulok különböző operációs rendszereken is használhatók módosítás nélkül. A programcsomag legújabb változata elérhető a Letöltések között.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások