A Microsoft enyhít a Windows licenszfeltételein

A Microsoft enyhít a Windows licenszfeltételein

2003. április 22. 23:58, Kedd
A Microsoft a társaság hétfői bejelentése szerint beleegyezett, hogy megkönnyítse a Windows egyes moduljaiba való betekintést riválisai számára. A döntés a társaság tavaly kötött antitröszt megállapodásának jegyében született.

A riválisok panaszai nyomán a szoftveróriás Microsoft a jövőben olcsóbban fogja kínálni azt a licenszt, amely lehetőséget biztosít a rivális szoftverfejlesztőknek arra, hogy beletekintsenek a Windows egyes részeinek forráskódjába. A társaság ezzel egyidőben eltöröl számos olyan korlátozást, amely korábban nehézséget okozhatott a szoftverfejlesztőknek.

A Microsoft riválisai a társaság ellen indított trösztellenes perben többek között azzal vádolták a szoftvercéget, hogy szándékosan úgy alakítja ki a Windows-t, hogy az saját szerver szoftverével, webböngészőjével, és egyéb "middleware" alkalmazásával működjön a legjobban, a rivális megoldásokkal pedig nem működjön együtt megfelelően. A szoftveróriás az ügyben született megállapodásnak megfelelően módosítja a Windows egyes forráskód részeinek hozzáférési feltételeit.

"Ezek a módosítások lehetővé teszik, hogy a társaságok könnyebben licenszeljék technológiánkat. Teljes mértékig elkötelezettek vagyunk amellett, hogy maradéktalanul teljesítsük mindazt, amit a peren kívüli egyezségben vállaltunk" - mondta Brad Smith, a Microsoft jogi ügyekkel foglalkozó részlegének elnökhelyettese.

A végső licenszfeltételeken még dolgozik a két fél, a részleteket pedig egyelőre egyik fél sem kívánta nyilvánosságra hozni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások