Bemutatkozott az AMD Opteron

Bemutatkozott az AMD Opteron

2003. április 23. 23:49, Szerda
Korábbi ígéreteinek megfelelően az Advanced Micro Devices (AMD) bemutatta első x86-64 architektúrájú processzorait, az Opteron chipeket, ezzel párhuzamosan pedig számos az Opteronhoz kapcsolódó szerver számítógépről, alaplapi chipkészletről, valamint szoftverről hullt le a lepel.

A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó nem titkoltan óriási reményeket fűz az Opteron processzorokhoz, melyek első körben a duálprocesszoros szerverek piacán debütáltak, még pedig három különböző verzióban. A belépőszintű modellnek nevezhető Opteron 240-es chip 1,4 GHz-es működési frekvenciával és 283 dolláros árcédulával rendelkezik, a középkategóriás Opteron 242-es processzor 1,6 GHz-es frekvencián ketyeg és 690 dollárba kerül, a jelenlegi csúcsot jelentő Opteron 244 pedig 1,8 GHz-es frekvenciával rendelkezik és 794 dollárért kapható. Ezen árak természetesen nagy tételben történő vásárláskor érvényesek. Az említett három modellt várhatóan a jövő hónapban követik majd a négy-, illetve ennél több processzoros szerver számítógépekbe szánt változatok, az egy darab processzorral szerelt szerverek piacára szánt Opteronok viszont csak valamikor a harmadik negyedévben kerülnek majd forgalomba.


Hector Ruiz, az AMD elnöke a hivatalos new-yorki bemutatón

A szervergyártók közül az elsők között jelentette be Opteronos újdonságait a RackServer, mely cég kapásból három ilyen új rendszert leplezett le. A RackServer újdonságainak egyike, a Quatrex-64 típusjelű számítógép négy darab Opteron processzort rejt magában, és a gyártó által közölt adatok alapján elmondható, hogy a legtöbb sebesség tesztben kiválóan szerepel. A Quatrex-64 a szakmai körökben egyik leginkább elfogadott tesztben, a TPC-C-ben percenként 82226 tranzakció végrehajtására volt képes. Ennél nagyobb teljesítményre ebben a kategóriában jelenleg csak egyetlen rendszer, a Hewlett-Packard négy darab Intel Itanium 2 processzorral szerelt szervere képes, mely percenként 87741 tranzakciót képes végrehajtani. Lényeges viszont, hogy az Opteronos rendszer ár/teljesítmény mutatója jelentősen jobb, mint a rekordtartó Itaniumos rendszeré.

Az Opteron debütálása kapcsán egyébként az Nvidia bejelentette az Opteron-alapú munkaállomásokba szánt nForce3 chipsetét, a Microsoft, a SuSE, valamint a Red Hat pedig az Opteron támogatású szoftvereit népszerűsítette.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások