Kútba esett a SEGA fúziós terve

Kútba esett a SEGA fúziós terve

2003. május 9. 21:23, Péntek
Az anyagi gondokkal küszködő játékfejlesztő túlélési esélyei jelentősen lecsökkentek, miután a társaság sem a Sammy-vel, sem a Namcóval nem tudta megvalósítani fúziós terveit.

A SEGA a közelmúltban elállt a Sammy-vel való egyesülés lehetőségétől, most pedig a Namco vonta vissza fúziós ajánlatát.

"A SEGA jelenlegi vezetősége végzetes csapást mért a társaság hitelességére" - mondta Takeshi Tajima, a BNP Paribas elemzője. Az elemzők szerint a SEGA vezetésének határozatlansága áll mindkét üzlet elmaradása mögött. "A nagyobb befektetők már jóideje kerülik a SEGA részvényeit, és a társaság menedzsmentjének mostani bizonytalankodása további károkat okozott a játékfejlesztőnek" - tette hozzá Tajima.

A SEGA vezetése egyébként hagyományosan erős a befektetők kiábrándítása terén. A társaság a '90-es évek végén elállt a játékgyártó Bandai-jal való tervezett egyesüléstől, amelyet követően eredménye sorozatosan elmaradt a várakozásoktól. A társaság, és a flippergépek gyártásával foglalkozó Sammy a tavalyi évben indított fúziós tárgyalásokat, de a terv ezúttal sem valósul meg, mivel a két fél nem tudott megegyezni a részleteket illetően.

"Mi és a Sammy nem tudtunk megegyezni a létrehozandó társaság menedzsment szerkezetének kérdésében, valamint néhány további részletet illetően" - mondta Hideki Sato, a SEGA elnöke a közelmúltban. A vezető akkor úgy nyilatkozott, a társaság tovább folytatja fúziós tárgyalásait a Namcóval. A Tekken verekedős játéksorozatot is készító Namco a napokban azonban visszavonta április közepén tett egyesülési ajánlatát.

"A SEGA csütörtökön közölte velünk, hogy jelenleg nem tud egyértelmű választ adni fúziós ajánlatunkra. Mi ezt követően arra a következtetésre jutottunk, hogy jelen helyzetben nincs értelme folytatni a tárgyalásokat" - áll a Namco közleményében.

Sato korábbi nyilatkozata azonban azt sugallta, más cégek is érdeklődnek a társaság iránt. A lehetséges további érdeklődőkről egyelőre azonban semmilyen konkrét hír nem látott napvilágot.

Az elemzők szerint elérkezett az az időpont, amikor a SEGÁ-nak komoly átszervezési lépéseket kell végrehajtania helyzetének stabilizálása érdekében. "A legrosszabb dolog a SEGA számára a további bizonytalanság lehet. A társaság még nem áll a csőd szélén, ezért most kellene dönteni a folytatás módjáról" - mondta Shunji Yamashina, a Morgan Stanley elemzője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások