A Microsoft javítani kíván a szoftverek biztonságán

A Microsoft javítani kíván a szoftverek biztonságán

2003. június 4. 18:05, Szerda
A Microsoft egy a szoftver hibajavítás menedzsment rendszerén végrehajtott reformmal, valamint a webes szolgáltatások hitelesítése kapcsán a VeriSignnal kötött együttműködési szerződés révén kíván eleget tenni a szoftverbiztonság növelésével kapcsolatos korábbi célkitűzéseinek.

A redmondi székhelyű szoftvercég munkatársai arról számoltak be, hogy a Microsoft javítani kíván a jelenlegi termékeihez kapcsolódó biztonsági javítások és hibajavító csomagok terjesztési rendszerén, ami várakozások szerint jelentős mértékben elősegíti a szoftverek biztonságának növelését. Scott Charney, a Microsoft úgynevezett Megbízható Számítástechnika részlegének egyik vezetője elmondta, hogy jelenleg a számítógépes támadások több mint 95 százalékára akkor kerül sor, amikor a szoftvercégek kiadnak egy azt megelőzően felfedezett biztonsági probléma orvoslására hivatott javítást. Charney elmondása szerint a számítógépes bűnözők általában időben értesülnek egy-egy biztonsági rés létezéséről, vagyis jóval azelőtt, hogy az átlagos felhasználók letöltenék és számítógépükre telepítenék a rést betömő javításokat, amin lehetőleg mihamarabb változtatni szükséges.

A Microsoft jelenleg nyolc különböző úton-módon teszi elérhetővé biztonsági és egyéb hibajavító csomagjait a felhasználók számára. A szoftvercég most azt tervezi, hogy jelentős mértékben szűkíti a terjesztési megoldások számát, és amennyiben a jelenlegi terveket elfogadják, akkor az idei év végén már csak két módon lehet majd elérni a cég javításait. Charney elmondta, hogy a Microsoft egy javításterjesztési rendszert szán a Windows operációs rendszereknek, egy másikat pedig az egyéb Microsoft szoftvereknek, de elképzelhető, hogy a Microsoft végül egyetlen nagy patch menedzsment rendszert fog üzemeltetni. Ezenkívül tudni lehet, hogy a szoftvercég a különböző Windows javításokat a jövőben az operációs rendszer belső rendszerleíró adatbázisába kívánja integrálni, ami a várakozások szerint jelentős mértékben növeli majd a biztonságot.

A Microsoft ugyancsak most jelentette be a VeriSignnal kötött partnerségi szerződését, melynek eredményeképp az idei év végén egy új, vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózatokon egyaránt igénybe vehető digitális hitelesítési szolgáltatás fog indulni, Windows Server 2003 alapokon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások