Újabb Windows biztonsági rések

Újabb Windows biztonsági rések

2003. szeptember 11. 22:25, Csütörtök
A Microsoft három olyan sebezhetőségi pontot talált a Windowsban, mely az augusztusban világhódító útra indult MSBlast féreghez hasonló újabb számítógépes kártevők felbukkanását vetíti előre.

A most feltárt probléma a Windows NT 4.0, a Windows 2000, a Windows Server 2003, a 32 bites Windows XP, valamint a 64 bites Windows XP operációs rendszereket érinti, és a Microsoft internetes oldalain máris elérhetővé tette a biztonsági hiba kiküszöbölésére szolgáló javítást.

A három biztonsági rés közül kettő hátterében buffer túlcsordulás áll, mely a rosszindulatú számítógépes felhasználók számára lehetővé teszi a mit sem sejtő emberkék rendszere feletti kontroll átvételét. A harmadik biztonsági rés egy úgynevezett DoS (Denial of Service) hiba, mely a korábbról már jól ismert RPC (Remote Procedure Call) komponenssel kapcsolatos. Az RPC modul a számítógépes állományok, valamint többek közt nyomtatók megosztását segíti elő. Amennyiben egy támadó túl sok adattal bombázza meg az RPC processzt, jó eséllyel átveheti a számítógép és annak erőforrásai irányítását.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a hackerek adott esetben a most feltárt biztonsági rések közül egyszerre akár többet is kihasználhatnak, ily módon pedig széleskörű DoS támadásokat indíthatnak. A W32/Blaster és W32.Lovsan neveken is ismert MSBlast féreg hasonló sebezhetőségi pontot használt ki, és egyes hackerek számára lehetővé tette a Microsoft automatikus frissítési szolgáltatását futtató szerverek üzemen kívül helyezésé-t.

Amennyiben egy hacker bármely most bejelentett sebezhetőségi pontot kihasznál, akár teljesen átveheti a hatalmat a nem megfelelően védett számítógépek felett - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Microsoft egyik munkatársa, majd hozzátette, hogy ily módon a számítógépes bűnözök új felhasználókat vehetnek egy-egy hálózatba, internetes oldalakat csúfíthatnak el, illetve akár merevlemezeket is formatálhatnak.

Mike Cherry, a Directions on Microsoft piackutató cég vezető elemzője elmondta, hogy bár a Microsoft mindent megtesz a biztonsági problémák utólagos orvoslása érdekében, az ilyen és ehhez hasonló ügyek nem kis presztízsveszteséget okoznak egy olyan cégnek, mely folytonosan hangoztatja, hogy milyen komoly biztonságtechnikai intézkedéseket hajt végre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások