A merevlemezgyártók a merőleges rögzítés bevezetésére készülnek

A merevlemezgyártók a merőleges rögzítés bevezetésére készülnek

2003. szeptember 15. 11:42, Hétfő
A merevlemezes meghajtók gyártói mintegy 20 év fejlesztőmunka, és folyamatos viták után elérkeztek arra a pontra, ahol mindenképpen át kell állni a merőleges rögzítési irányra a jelenleg általánosan alkalmazott hosszantiról.

A szakértők szerint ez a generációváltás óriási változásokat hozhat a merevlemezipar jelenlegi képében attól függően, hogy az egyes társaságok milyen gyorsan és mekkora költségekkel tudják megvalósítani az átállást. A napokban megrendezett Diskmon konferencián a lemezeket gyártó Komag, és a merevlemezes meghajtókat gyártó Seagate Technology, valamint Western Digital cég számolt be a lemezek forgási irányára merőleges rögzítésben elért eredményeikről.

A társaságok szerint az átállásra először a notebook és szerver merevlemezek esetében lehet számítani 2005 második felében, amikor a meghajtók elérik a 160 GB/lemez adatsűrűségnél, amelyet az asztali meghajtók követnek 200 GB/lemez kapacitás elérésénél.


A szakértők szerint a merevlemezek adatsűrűség-növekedése az elmúlt évekre jellemző irreális ütem után a közelmúltban némileg lelassult. Az elmúlt néhány év folyamán a merevlemezes meghajtók tárolókapacitása több mint 100 százalékkal növekedett évente. Ez a növekedés az idei évvel 50 százalék alá fog csökkenni.

A piacvezető Seagate Technology, amely a cég egyik vezetője szerint korábban K+F költségvetésének 96 százalékát a tárolókapacitás növelésére fordította, most elsősorban olyan területekre összpontosít, mint a különböző szegmensek eltérő igényeinek való jobb megfelelés, valamint a szórakoztató eletronikai piac meghódítása.

A kapacitás növelésének problémája azonban állandó a merevlemez-iparban, így a társaságoknak meg kell találniuk azt a megoldást, amely lehetővé teszi az adatsűrűség további javítását.

"Az adatsűrűség növekedése lassul, mivel a hosszanti rögzítési eljárás lassan eléri végső korlátait" - mondta Francis Lui, a Western Digital leányvállalataként működő Read-Rite Corp. fejlett adatrögzítési eljárásokkal foglalkozó igazgatója. "A merőleges rögzítés jelenleg 20 százalékkal jobb, mint a hosszanti, de kétszer olyan jónak kell lennie az újgenerációs meghajtók kiadására" - tette hozzá a vezető.

Ennek egyik oka, hogy az újfajta merevlemezek előállítása az alkalmazott speciális megoldások miatt mintegy 20 százalékkal drágább. Lui szerint az átállás azért is rendkívül nehézkes, mert egy évi 200 millió darabos üzletágról van szól, ahol jelenleg a gyártási költségek minimalizálása a cél.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások