Rendben folyik a Serial ATA II interfész fejlesztése

Rendben folyik a Serial ATA II interfész fejlesztése

2003. szeptember 21. 12:45, Vasárnap
Az egyik nagy szabványfejlesztői csoportosulás bejelentette, hogy egy a számítógépekben található merevlemezek közötti gyors adatátvitelt megvalósító új technológia fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben haladnak.

A merevlemezek Serial ATA kommunikációs szabványának fejlesztésével foglalkozó Serial ATA II Working Group munkatársai elmondták, hogy a második generációs soros ATA interfész fejlesztései a korábbi terveknek megfelelően folynak, vagyis már nem kell sokat várnunk arra, hogy az elődjénél kétszer nagyobb adatátviteli sebességet biztosító új interfész hivatalosan is bemutatkozzon. Amennyiben minden jól megy, akkor a Serial ATA II szabvány még az év vége előtt végleges formát fog ölteni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Knut Grimsrud, a Serial ATA II Working Group elnöke, aki többek közt arról is beszámolt, hogy a fejlesztés alatt álló szabvány az utóbbi időkben milyen új specifikációkkal gazdagodott.

A Serial ATA, illetve SATA nevezetű relatíve új, nagy sebességű merevlemez interfész rámutat arra a trendre, mely szerint a személyi számítógépek esetében egyre több soros elven működő csatlakoztatási technológiát használnak, miközben a korábbi, párhuzamos elvű megoldások a közeljövőben szépen lassan ki fognak kopni a piacról. A Serial ATA kompatibilis eszközök alkalmazása révén csökkenthető a számítógépekben használt kábelek mennyisége, vagyis egyrészt nagyobb lehet a rend a PC-k belsejében, másrészt pedig akár a korábbiaknál kisebb méretű PC-k is gyárthatók. High-end specifikációinak köszönhetően a Serial ATA interfész egyébként a szerverekben használatos SCSI interfészre is komoly veszélyt jelent, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy már javában folyik az új SCSI technológia, a Serial Attached SCSI (SAS) fejlesztése.

A Serial ATA Working Group részét képező Serial ATA II Working Group képviselői elmondták, hogy a második generációs Serial ATA szabvány legfrissebb változata új specifikációjú port multiplikátorokat, illetve port szelektorokat foglal magába. Azt egyelőre sajnos nem lehet tudni, hogy a kereskedelmi forgalomban pontosan mikor jelennek meg az első Serial ATA II kompatibilis termékek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások