Az alaplapgyártók egyre inkább a Serial ATA-ra összpontosítanak

Az alaplapgyártók egyre inkább a Serial ATA-ra összpontosítanak

2003. szeptember 30. 15:09, Kedd
A tajvani alaplapgyártók teljes gőzzel a Serial ATA támogatású alaplapok kiadásán dolgoznak, miközben a technológia lassan átveszi a párhuzamos ATA helyét, mint az általános merevlemez interfész.

Az alaplapgyártók elérkezettnek látják az időt ahhoz, hogy a Serial (soros) ATA támogatású alaplapok végre általánosan elterjedjenek a piacon, és az új, 150 MB/s sávszélességet biztosító interfész végleg átvegye a párhuzamos Ultra ATA-100, illetve Ultra ATA-133 helyét. A társaságok ennek megfelelően egyre több olyan alaplapot adnak ki, amely külön vezérlőkártya nélkül is támogatja az új szabványt.

A JMicron közleménye szerint az új alaplapok mintegy 20-30 százaléka már jelenleg is támogatja a Serial ATA technológiát. Ez az arány a jövőben ráadásul folyamatosan növekedni fog, és 2004 végére meghaladja az 50 százalékot. A Serial ATA megoldások alkalmazását a technológia által nyújtott nagyobb adatátviteli sebesség, valamint a régebbi szoftverekkel való kompatibilitás is elő fogja segíteni.

Az új piaci tendenciát követve a Promise Technology a közelmúltban megrendezett Computex Taipei kiállításon már be is mutatta újgenerációs Serial ATA megoldását, a PDC20579 típusjelű chipet, amely a RAID Smart szoftvert is tartalmazza. A JMicron augusztusban adta ki első Ultra ATA - Serial ATA átalakítóját, a JM20330-at. A társaság a Computexen mutatta be azt a Serial ATA-II megoldást, amely 3 Gbit/s adatátviteli sebességet biztosít a meghajtók felé.

A Serial ATA interfészben rejlő lehetőségeket, illetve a technológia biztos térhódítását látva a lemezes adattároló eszközök gyártói is egyre több merevlemezt, CD-RW, és DVD meghajtót dobnak piacra az új szabványnak megfelelő csatolóval.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások