A Longhorn fájlrendszere az NTFS-re fog épülni

A Longhorn fájlrendszere az NTFS-re fog épülni

2003. október 16. 01:45, Csütörtök
Bár a jelenleg Longhorn fejlesztési kódnevet viselő újgenerációs Windows operációs rendszer legkorábban két év múlva jelenik meg a kereskedelmi forgalomban, a Microsoft munkatársai már most szépen lassan csepegtetik a vele kapcsolatos információkat.

Bob Muglia, a Microsoft vállalati adattárolási megoldásokkal foglalkozó részlegének alelnöke a napokban arról beszélt, hogy a Longhorn egyik legfontosabb újdonsága az a WinFS nevezetű adattárolási rendszer lesz, mely állítólagosan könnyebb információelérést és kezelést biztosít majd a felhasználók számára.

Muglia eloszlatta azokat a korábbi tévhiteket, melyek szerint a WinFS, debütálásának időpontjában, tehát 2005-2006 magasságában fel fogja váltani a jelenlegi használatos NTFS fájlrendszert. Muglia hangsúlyozta, hogy erről szó sincs, a WinFS nem az NTFS helyébe fog lépni, hanem éppen ellenkezőleg az NTFS-re fog épülni. "Az NTFS tökéletesen képes ellátni a rábízott feladatokat, így nem is kívánjuk lecserélni más fájlrendszerre. A WinFS egyszerűen az NTFS tetejére fog épülni" - nyilatkozta a Microsoft vezető munkatársa.


Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a különböző fájlrendszerek sikeres egymás mellett élése rendkívüli fontossággal bír egy-egy új operációs rendszerre történő átállás kapcsán, hiszen ellenkező esetben például a Longhornnak komoly kompatibilitási gondjai adódnának a korábbi Windows verziókkal, ennek pedig vélhetően nem örülnének a felhasználók.

Muglia elmondta, hogy a vadonatúj WinFS rendszerben az NTFS mellett számos egyéb megoldás is fellelhető lesz, így például a WinFS többek közt tartalmazni fogja az XML (Extensible Markup Language) adatcímkézési képességeit is. "A WinFS-ben egyesítjük a hagyományos adatbázis technológiák, az XML adabázis technológiák, valamint az NTFS fájlrendszer előnyeit. A WinFS agnosztikus, alkalmazás független adattárolási formátumot használ" - nyilatkozta Muglia.

A Longhorn kódnevű új Windows asztali számítógépekre szánt változata 2005-ben, szerver rendszerekre szánt verziója pedig várhatóan 2006-ban lát napvilágot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások