Vakoknak szoftver, romáknak és mozgássérülteknek ingyenes internettanfolyam

Vakoknak szoftver, romáknak és mozgássérülteknek ingyenes internettanfolyam

2003. október 17. 08:21, Péntek
Vakok és látássérültek számára könnyíti meg az internetezést az az ingyenes szoftver, amely a letöltött weboldalak tartalmát hangos szöveggé alakítja. A fejlesztő egy alapítvánnyal és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével ingyenes internettanfolyamot is indít romáknak és mozgáskorlátozottaknak.

Vakoknak és és gyengénlátóknak fejlesztett ki internetes szolgáltatást az Axelero, a Speech Technology Kft. és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A szolgáltatás lelke egy ingyenesen letölthető szoftver, amely a weboldalakon megjelenített szöveges tartalmakat és a kiadható parancsokat olvassa fel egy beszédszintetizátor segítségével. Az Origo portál elindította a Hírmondó szolgáltatás kifejezetten látássérülteknek szóló változatát, amelyben a szöveges tartalom mellett sem képek, sem grafikai vagy design-elemek nincsenek. A látássérültek így egyszerűen boldogulnak a böngészéssel.

Más weboldalakat is felolvas a szoftver

A szoftver már a telepítés során hangosan olvassa fel a képernyőn megjelenő üzeneteket, így a látássérültek külső segítség nélkül, billentyűparancsokkal használhatják a szolgáltatást. A rendszer alapesetben a portál híreit alakítja beszédhanggá, de a Fájl/Megnyitás opcióval más weboldalak szövegeit is élőszóvá lehet alakítani. A program lehetőségeit az korlátozza, hogy a legtöbb weboldal grafikus információkkal és szövegekkel zsúfolt, ami nehezíti a hang alapú navigálást. A készítők ezért arra buzdítják a tartalomszolgáltatókat, hogy szintén készítsék el saját oldaluk szöveges, látássérültek számára is egyszerűen használható változatát.

A rendszer kifejlesztése több mint tízmillió forintba került, ehhez a hármas konzorcium 6,5 millió forintot nyert az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fogyatékosoknak szóló tartalomszolgáltatásokat támogató pályázatán.

Internettanfolyam indul romáknak és mozgássérülteknek

Az Axelero anyacégével, a Matávval ingyenes internettanfolyamot indított mozgáskorlátozottak és romák számára. A négyórás tanfolyam célja, hogy az elméleti és gyakorlati alapismeretek átadásával kedvet csináljon az internet használatához. Az oktatás teljesen ingyenes, a részvételhez a MEOSZ-nál és a Mediátor Alapítvány - Roma Centrumnál kell regisztrálni.

A négyórás oktatáson a résztvevők 10-15 fős csoportokban ismerkedhetnek meg az internettel, minden jelentkező külön számítógépen gyakorolhat. A tanfolyamokat a MEOSZ és Mediátor által biztosított termekben szakképzett oktatók tartják. A program decemberig tart, az oktatásokon a szervezők becslése szerint 650-en vehetnek részt. Decemberben az eredmények értékelése után dől el, hogyan és milyen célcsoporttal folytatódik tovább az oktatás.

A világhálót népszerűsítő tanfolyamot külföldi mintára hozta létre a távközlési cég: Németországban a Deutsche Telekom és a német munkaügyi minisztérium közös programjában százezer, főként háztartásbeli nő sajátította el a netezés alapjait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások