Géntechnológia a terrorizmus ellen

Géntechnológia a terrorizmus ellen

2003. október 29. 09:37, Szerda
[Nemzetközi Hírfigyelő - The Times] Hogyan leszünk képesek megvédeni magunkat egy esetleges bio-terrortámadástól? Csakis önvédelemmel: az emberi immunrendszert fel kell vértezni egy olyan felismerő képességgel, amelyik képes az adott vírust vagy hatóanyagot elpusztítani.

Az immunrendszer és az agy bizonyos együttműködése szükséges tehát, amellyel képesek lennénk más betegségeket is legyűrni. A tudósok pár évvel ezelőtt egerekbe ültettek emberi immunsejteket. A tudomány magasztos céljaival igazolható tettük. A közelmúltban azonban dél-koreai tudósok emberi embriósejteket - amelyek agysejtté, hímivarsejtté vagy bármely más sejtté fejlődhetnek - helyeztek egerek embriójába. E technika azonban már kiméraszerű torzszülöttek fejlődésének ad zöld utat, hiszen ezen élőlények genetikailag különböző sejteket hordoznak! Van-e jogunk a klónozáshoz, megkísérelni az emberi test és agy reprodukcióját? Jim Watson - aki kollégájával felfedezte a DNS szerkezetét -, a modern géntechnológia lelkes támogatója elveti e konzervatív kérdést, a kétségek azonban az amerikai kormány bioetikai weboldalán (www.bioethics.gov) is olvashatók.

A cikk szerzője felhívja a figyelmet a portálon olvasható, a várható élettartam megnövelésére vonatkozó információkra: a géntechnológia ma már lehetővé teszi az öregedés megállítását, vagyis a múlt századi, várható élettartam megduplázását. Az egészséges öreg testben ifjú agy lehetőségének a következményeibe belegondolni is rossz. Az idős emberek nem lennének hajlandók átadni a helyüket a fiataloknak, és végül a szinte végtelen életvonal miatt a természetes emberi törekvés is eltűnne a társadalom életéből.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások