FIFA 2004

FIFA 2004

2003. november 16. 23:49, Vasárnap


Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Electronic Arts
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM, GeForce 2 MX 32 MB memóriával
Ajánlott: Pentium III 800 MHz, 256 MB RAM, GeForce 3 64 MB memóriával
Hasonló játékok: FIFA 2000, FIFA 2001
Kategória: sport

A férfilakosságnak az a hányada, aki a TV-ben nézve a meccseket a gólhelyzetben lévő csatárt meglátva önkéntelenül is a billentyűzet felé tapogatódzott megnyugodhat: újra itt a várva várt játékszer.

Az elmúlt években ugyan egyértelműen a FIFA sorozat vezette a focis játékok ranglistáját - főleg, ha a reklámok mennyiségét és a megvásárolt szoftverek számát nézzük -, de 1999-től 2002-ig a sorozat olyan darabjai jelentek meg, amelyek bizony nem voltak méltók a '98-ban nagy sikert aratott World Cup dicső hagyományaihoz. A tavalyi FIFA 2003 végre újra igazán jól sikerült, így nagy várakozással vártuk sokan az idei részt, amelyet mint megszokhattuk ismét nagy sztárok reklámoznak. Az EA a FIFA Technikai Bizottságának egyik tagját, Erich Rutemöllert is felkérte - aki a német nemzeti válogatottnál és Bundesliga-csapatoknál is dolgozott/ik -, hogy ötleteivel és tanácsaival segítse a játszhatóság fejlesztését.

Klikk ide! Klikk ide!

Az utóbbi évek gyenge magyar focieredményeit mindannyian jól ismerjük, így nincs is mit csodálkoznunk, hogy már az Electronic Arts fejlesztői sem vesznek komolyan minket. Új játékukban nincs egyetlen magyar klub sem. A válogatott ugyan szerepel de hát ez igazából még a Bicskei-féle csapat és ott is egy bizonyos Sáfár a balhátvéd. Ugyan a footballcommunity honlapján láthattuk, hogy föl voltak sorolva még a megjelenés előtt, hogy melyik keret lesz friss és melyik nem, de erre őszintén szólva nem számítottunk...

A menü elsőre nagyon konzolos beütésű, az ember úgy érzi mintha kisebb felbontásba váltana. Grafikailag jóval kevésbé javítottak rajta, mint amilyennek azt az EA tálalta: vannak szép reflektor- és napfényhatások, de például nem villódznak vakuk, a közönség nem dobál szalagokat és nem éget fáklyákat, ahogy az a FIFA 2003 ban benne volt. Nem igazán értem miért kellett az új részben kivenni? Persze az esti meccseknek így is kiváló atmoszférájuk van, de mégis kár ezekért.

Klikk ide! Klikk ide!

A másik nagy csalódás számomra a bevonuló és a gólöröm animációk voltak. Számuk drasztikusan csökkent, és nem is olyan jók, mint az előző FIFA-ban. A kupa megnyerés videója is siralmas lett, egy 5 másodperces kis anim. Az idei kameraállásoknál (közvetítő, pályavég, akció és oldalvonal) kiemelném, hogy újra van zoomolási lehetőség.

Az irányításban újfent szinte "forradalmi" újításokat vezettek be. Maradt a kiugratós rendszer, viszont a pöttyök eltűntek. Az automatikus szöktetés gomb mellé még jött az OTB, azaz "Off The Ball", ami nagy viharokat váltott ki. Az új "Off The Ball" technikának köszönhetően már nem csak azt a játékost irányíthatjuk, akinél a labda van, hanem a csapattársakat is utasíthatjuk eközben. Ezzel a rendszerrel a játékmenet nagyon élethű lett és hihetetlenül élvezetessé teszi a meccseket. Az elsőre bonyolult Off The Ball elsajátítása után játszi könnyedséggel passzolgathatjuk ki az ellenfél védelmét. A játékmenet pedig az eddigiekhez képest inkább szimulációra váltott: míg eddig némi gyakorlás után végig tudott futni az ember a fél pályán, és berúgta a gólt, itt már passzolni kell, komolyan és taktikusan.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások