Magyarországon is vizsgálják a kukkoló MMS-ek helyzetét

Magyarországon is vizsgálják a kukkoló MMS-ek helyzetét

2003. december 12. 12:31, Péntek
[Magyarorszag.hu] A mobiltelefonokkal és a webkamerákkal készített felvételek továbküldésénél egyaránt tiszteletben kell tartani a személyiségi jogokat - áll az adatvédelmi biztos állásfoglalásában.

Természetes személyekről kép-, vagy hangfelvételek készítése és továbbítása adatkezelésnek minősül, így ezen tevékenységekre a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény szabályait kell alkalmazni - hívta fel a figyelmet Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Az ombudsman a közelmúltban hivatalból vizsgálatot indított a mobil rádiótelefon-szolgáltatók "Multimedia Messaging Service" (MMS) szolgáltatásával, illetve a webkamerák felhasználásával kapcsolatban. A vizsgálat megindítását az indokolta, hogy ezen eszközök elterjedése és olcsóbbá válása miatt lehetővé válik, hogy bárkiről tudta nélkül kép- és hangfelvételt készítsenek, és azt azonnal továbbítsák más személyeknek, vagy az interneten keresztül nyilvánosságra hozzák.

Péterfalvi Attila kitér rá: a közelmúltban értesült arról, hogy az egyik mobilszolgáltató a képes üzenetküldést lehetővé tevő szolgáltatásait az alábbi ösztönzéssel reklámozza: "Ha látsz egy jó nőt vagy pasit az utcán, ne habozz az esztétikai élményt egy MMS-ben megosztani barátaiddal!"

"Ezúton hívom fel a mobilszolgáltatók és valamennyi MMS szolgáltatást használó figyelmét arra, hogy amennyiben a kép vagy hang természetes személy azonosítását lehetővé teszi, a felvétel készítése és továbbítása törvény felhatalmazása vagy az érintett hozzájárulása nélkül jogellenes adatkezelésnek minősül, amely polgári jogi, bizonyos esetekben büntetőjogi felelősségre vonáshoz vezethet" - közölte az ombudsman.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások