A domainnevek helyes kiválasztásáról

A domainnevek helyes kiválasztásáról

2004. január 6. 07:26, Kedd
[E-kereskedelem] Egy weboldal címe (URL) számos célt szolgálhat. Javíthatja például az oldal "megtalálhatóságát" a keresők segítségével. A domain jó megválasztása azonban nem csak a keresők találati algoritmusához való alkalmazkodást szolgálja.

A regisztráció alkalmával érdemes a "top level", vagyis legfelsőbb szintű domain-eket kiválasztani, mivel ezek nem esnek szűrők áldozatául a keresések során. Célszerű olyan domain-t választani, mely a szükségesnek vélt kulcsszavakat is tartalmazza. A legtöbb kereső az URL-t is beépíti találati algoritmusába, arról nem is beszélve, hogy az URL alapján oldalunk nevére is hivatkozhatnak egyes külső források.

A szavak elkülönítésére érdemes kötőjelet használni, mivel sok kereső a kötőjelet szóközként kezeli. Ezzel a technikával oldalunk címét "kulcsszó1 kulcsszó2" kereséssel is felismeri a kereső - a "kulcsszó1kulcsszó2" keresési módszer helyett. Az URL kulcsszavainak megfelelő szerkezetével is növelhető a hatékonyság: a fontosabbnak vélt szavak kerüljenek előrébb a címben, mint a kevésbé fontosak. Két-három, kötőjelekkel elválasztott kulcsszót célszerű belesűríteni az URL-be, mivel a hosszú, komplex címek kisebb eséllyel szerepelnek a keresési találatok között.

Végül, de nem utolsósorban az értelem, és a nyelvtani szempontból vett helyesség is fontos a URL megválasztása során, hiszen az értelmetlen, helytelen kifejezések akár az oldal megbízhatóságát is megkérdőjelezhetik - írja az ISEDB cikke.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások