Eredményes évet zárt az Informatikai Minisztérium

Eredményes évet zárt az Informatikai Minisztérium

2004. január 13. 03:48, Kedd
Teljesítette 2003-ra kitűzött céljait az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM). Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter elmondta, 2003 áttörést hozott mind az informatika, mind a hírközlés életében.

A hírközlési területen elsősorban a Hírközlési törvényt felváltó két új, az országgyűlés által novemberben elfogadott jogszabályt, a Postáról szóló törvényt és az Elektronikus hírközlésről szóló törvényt emelte ki. Mindkét jogszabály megfelel az Európai Unió irányelveinek, és jelentős előrelépést jelent a piacok liberalizálása felé. Az idén januárban hatályba lépett, a fogyasztókat a középpontba helyező, Elektronikus hírközlésről szóló törvény (Eht.), valamint a kapcsolódó rendelkezések révén megteremtődtek a valódi verseny feltételei a hírközlési piacon. A törvény megkönnyíti új szolgáltatók piacra lépését, a fogyasztók pedig az eddigieknél nagyobb szabadságot és védelmet kapnak. Az Eht. révén - egyebek mellett - szabaddá vált a szolgáltató-választás, megvalósult a számhordozhatóság, a fogyasztók érdekeit pedig egy új intézmény, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője védi. A Hírközlési Felügyelet utódjaként megalakult a hírközlési piac fogyasztóbarát és EU-konform felügyeletét ellátó Nemzeti Hírközlési Hatóság, amely gondoskodik az Eht.-ban foglaltak következetes és haladéktalan érvényre juttatásáról.

A miniszter ugyancsak sikeresnek nevezte az Európa terv keretében megvalósított 25 százalékos internet-tarifa csökkentést, mivel részben ennek, részben pedig a mobilpiacon beindult árversenynek köszönhetően átlagosan 3 százalékkal - a rendszerváltás óta először - csökkentek a távközlési díjak.

Az informatika területén az egyik legfontosabb változás az volt, hogy a hosszú ideig tartó stagnálás után dinamikusan növekedett az internet-hozzáférések és az internetezők száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2002. III. negyedévi 418 ezerről egy év alatt csaknem 50 százalékkal, 623 ezerre nőtt a magyarországi internet-előfizetések száma. Ugyancsak örvendetes, hogy a minisztérium szándékaival összhangban - nem kis részben a minisztérium programjainak és támogatásainak köszönhetően - ennél is nagyobb ütemben nőtt a szélessávú előfizetések száma. A több mint 200 ezer szélessávú internethozzáférés azt jelenti, hogy Magyarországon magasabb a szélessávú kapcsolatok aránya, mint az Európai Unióban.

A magyar gazdaság és a magyar társadalom unióbeli sikerességnek záloga az IHM vezetésével kidolgozott, a Kormány által tavaly novemberben elfogadott Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS). A MITS áttekinti, rendszerbe foglalja és koordinálja az információs társadalom megvalósításával kapcsolatos feladatokat, s ezáltal felgyorsítja és hatékonyabbá teszi az ország társadalmi-gazdasági felzárkózását, biztosítja az életminőség javulását.

A MITS-hez illeszkedve a minisztérium már tavaly elindított számos új programot. A 2003-ban indult Közháló program célja, hogy Magyarország valamennyi közintézményét szélessávú kapcsolattal lássa el. A tervek szerint a 2005 harmadik negyedévéig tartó első fázis során összesen 7.300 végpont valósul meg, amelynek több mint felét már 2004-ben átadják.

Ugyancsak a MITS-sel összhangban hirdette meg a minisztérium az eMagyarország programot, amelynek keretében idén május elsejéig 2004 közösségi internet-hozzáférési pont, eMagyarország pont nyílik az országban. Az eMagyarország pontok kiépítésében kulcsszerep jut a teleházaknak, melyek eddig is sokat tettek a közösségi internetezésért, és segítették, hogy hazánkban ne mélyüljön tovább a digitális szakadék.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások