A Kodak egyes régiókban kivonul a hagyományos fényképezőgépek piacáról

A Kodak egyes régiókban kivonul a hagyományos fényképezőgépek piacáról

2004. január 14. 20:18, Szerda
Az Eastman Kodak munkatársai bejelentették, hogy a vállalat az Egyesült Államokban, Kanadában és Nyugat-Európában felhagy a hagyományos, filmes fényképezőgépek forgalmazásával, ugyanis ezen régiókban manapság már lényegében egyeduralkodók a digitális masinák.

A vállalat gazdasági szakemberei úgy vélik, hogy 2004 lesz az első olyan esztendő, melyben a Kodak nagyobb bevételre tesz szert a digitális, mint a hagyományos fényképezőgépek piacán. A fényképezőgépekbe szánt filmek piacának első helyezett cége a fejlett nyugati piacokon már csak eldobható hagyományos fényképezőgépeket fog árulni, viszont a fejlődő országokban a korábbiaknál több filmes gépet kíván forgalmazni. A bejelentést követően egyébként némileg nőtt a Kodak részvények értéke.

Szakértők szerint korántsem meglepő a Kodak döntése, ugyanis a cég vezetői korábban már többször is azon véleményüknek adtak hangot, miszerint a Kodaknak a jövőben minden egyes piaci szegmensben a digitális megoldásokra kell fókuszálnia. A Kodak ily módon fokozatosan csökkenteni szeretné a fényképezőgép filmipartól történő függését, és minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a digitális képalkotási termékekre. Emlékezetes, hogy a vállalat képviselői tavaly év végén jelentették be, hogy a Kodak felhagy a diavetítők gyártásával, noha az ezen eszközökhöz tartozó kiegészítőket tovább gyártja.

A fényképezőgép gyártó cégek általánosságban véve minimális haszonra tesznek szert, vagy adott esetben veszítenek is a hardver termékeken, ezzel szemben rendkívül jelentős bevételekre tesznek szert a fényképezőgépekbe szánt filmek, illetve fotópapírok piacán. A Kodak Kínában, Indiában, Kelet-Európában és Latin-Amerikában továbbra is forgalmazni kívánja hagyományos, 35 milliméteres filmes fényképezőgépeit, sőt, ebben a piaci szegmensben az idén hat vadonatúj modellel fog előrukkolni. Charles Smith, a Kodak szóvivője elmondta, hogy egyedül Kínában több mint 60 millióan vannak olyanok, akik a közeljövőben tervezik megvásárolni életük első fényképezőgépét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások