Szingapúr érdeklődik az európai távközlési piacok iránt

Szingapúr érdeklődik az európai távközlési piacok iránt

2004. január 18. 20:50, Vasárnap
[Magyarorszag.hu] A szingapúri informatikai és távközlési vállalatok komoly érdeklődést mutatnak a magyar, ezen túl az európai uniós piacok iránt, a cégek számára Magyarország lehet a kapu ezen piacok felé. Erről Kovács Kálmán beszélt, miután pénteken és szombaton Szingapúrban tárgyalt.

Szingapúr regionális kapcsolatrendszerével kész segíteni a magyar vállalkozásokat a délkelet-ázsiai térségben, másfelől partnert lát az Európai Unióhoz csatlakozó Magyarországban arra, hogy együtt bővítsék a délkelet-ázsiai városállam cégeinek gazdasági lehetőségeit Európában - mondta szombaton Lee Boon Yang, Szingapúr tájékoztatási, távközlési és művészeti ügyekért felelős minisztere Kovács Kálmánnak, a magyar informatikai és hírközlési tárca vezetőjének. A miniszter pénteken és szombaton Szingapúrban folytatott tárgyalásokat.

A szingapúri miniszter felhívta a figyelmet, hogy az elektronikus kormányzat - Magyarországon folyamatban levő - meghonosításának sok buktatója van. E városállam vezetői saját tapasztalataikból tanulták meg, hogy nem elég elektronizálni az ügyintézést, alaposan le kell egyszerűsíteni a hivatalok eljárási rendjét is, egyébként a nagy költséggel létrehozott számítógépes rendszer ellenére is bonyolult marad az ügyintézés.

Kovács Kálmán tárgyalásokat folytatott két kormányügynökséggel - az International Enterprise Singapore-ral, amely a szingapúri cégeket segíti nemzetközivé válásukban és az Infocomm Development Authority-val, az információs-kommunikációs technológiák fejlesztését és alkalmazását segítő állami hatósággal. Látogatást tett Ázsia legnagyobb távközlési szolgáltatójánál, a SingTelnél, tárgyalt a Crimson Logic nevű információs technológiai (IT) szolgáltatóval, és felkereste a StarHub híradástechnikai vállalatot. Fontos téma volt a megbeszéléseken, miként adhatná át Szingapúr azt a tudást, tapasztalatot, amelyet az elektronikus kormányzat (e-kormányzat) megteremtésében szerzett 15 év alatt. A szingapúri tárgyalópartnerek felajánlották: segítenek Magyarországnak tapasztalataik átadásával.

Kovács Kálmán szerint hazánk cserébe ismereteket nyújthat a szingapúri IT-cégeknek a közép-európai térségre jellemző államigazgatási rendről, hogy azok megvethessék lábukat az európai piacon. Ha ugyanis a szingapúri cégek e-kormányzással kapcsolatos szoftvereket, szolgáltatásokat akarnak eladni a térségben, akkor meg kell ismerniük a nem angolszász típusú államigazgatás működésének rendjét. Magyarország a szingapúri IT-cégek bázisa lehetne az Európai Unió tagállamai és a nem uniós európai országok felé egyaránt - hangsúlyozta Kovács Kálmán, emlékeztetve, hogy a távközlés és az információs technológia terén Szingapúr gazdasága alig van jelen Európában, eltérően a világ más részeitől.

A szingapúri cégek vezetői érdeklődtek az Antenna Hungária Távközlési Rt. közelgő privatizációja iránt, és érdeklődéssel fogadták azt is, hogy Magyarországon hamarosan tendert írnak ki a harmadik generációs (széles sávú adatátvitelre alkalmas) mobilrendszerek kiépítésére. Mivel minden EU-tagállamban és - Magyarország kivételével - minden idén csatlakozó államban kiadták már a licenceket a harmadik generációs mobilszolgáltatásokra, az európai piacon jelen nem levő szolgáltatók figyelme most Magyarország felé fordul, mert ha be akarnak kerülni az európai uniós piacra, akkor ez a magyar tender lesz az utolsó esélyük - hangsúlyozta a tárgyalásokon a magyar informatikai és távközlési miniszter.

A szingapúri partnerek egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy kívánnak-e indulni a magyarországi tenderen, ezenkívül hangsúlyozták, hogy az igazi lehetőséget nem a tizenöt jelenlegi EU-tagállam, hanem a most és később csatlakozó országok növekvő piacán látják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások