Elkészült az elektromágneses sugárforrások német adatbankja

Elkészült az elektromágneses sugárforrások német adatbankja

2004. január 24. 15:09, Szombat
Németországban már az internet segítségével tájékozódhatnak az emberek arról, hogy hol, milyen területeken vannak kitéve elektromágneses sugárzásnak.

Az elektroszmognak is nevezett jelenség az utóbbi időkben vált felkapott témává, mivel számos tanulmány jelent meg arról, hogy például a mobiltelefonok használata károsítja-e az agyat. Ezután egyre több embert kezdett el érdekelni, hogy merre vannak a mobiltelefon-társaságok adótornyai vagy átjátszóállomásai. Németországban ezentúl már akárki megnézheti, hogy a lakóterületén vagy az éppen időszerű utazási célpontjának a környékén vannak-e ilyen létesítmények, ugyanis elkészült a német online elektromágneses sugárforrásokat tartalmazó adatbázis.

A http://emf.regtp.de címen elérhető adatbázisban mintegy 52 ezer adó-, átjátszó és rádiótorony valamint 4500, az elektromágneses sugárzást mérő állomás adatait található meg. Matthias Kurth, a német Telekommunikációs és Postaszabályozási Hivatal vezetőjének közlése szerint az adatbázis mindenki számára nyitott és remélik, hogy segíthetnek az állampolgároknak számos tévhit eloszlatásában.

Az interaktív Németország-térképen fel vannak tüntetve a mérőállomások adatai, és ezekre akár az aktuális tartózkodási helyünk alapján is rákereshetünk. A felhasználók helyzetét megkönnyíti, hogy akár egy postai irányítószám alapján is tájékozódhatunk és kereshetünk a minket érdeklő adatok iránt, ráadásul a végeredményt jól áttekinthető, grafikus módon kapjuk meg. Amennyiben egyes helyekre ráklikkelünk ott megtalálhatjuk a minket érdeklő információkat, mint például, mennyi a törvényben előírt határérték, vagy, hogy az állomásoktól mennyi a biztonságos távolság, ahol már építkezni stb. lehet. A határértékek általában jóval a megengedett szint alatt vannak, az az állomás, amelyiknél ez nem így van, nem is kezdheti meg működését.

Az adatbank már közel másfél éve a tartományi hivatalokból eddig is elérhető volt, ám nem volt mindenki számára hozzáférhető. Mindenesetre a környezetvédőket a bejelentés nem hatotta meg és továbbra is az elektromágneses sugárzás veszélyeire hívják fel az emberek figyelmét. Az állampolgároknak azonban könnyebbséget jelenthet, miszerint bármikor megnézhetik, hogy a lakóhelyükön tapasztalható értékek mennyire felelnek meg az elvárásoknak és ellenőrizhetik az illetékes szervezetektől kapott adatokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások