Serial ATA RAID kontroller az Adaptectől

Serial ATA RAID kontroller az Adaptectől

2004. január 27. 15:57, Kedd
Az Adaptec ráébredt arra, hogy amíg a hagyományos SCSI utódjának tekinthető Serial Attached SCSI nem lesz valóság, addig érdemes megjelenni a piacon professzionális kategóriájú, RAID kompatibilis Serial ATA-150 megoldásokkal.

A Serial ATA-150 interfész az elmúlt egy-másfél esztendőben szépen lassan megkezdte a személyi számítógépes piac meghódítását, ezzel szemben a szerverek és munkaállomások esetében általában még mindig a jó öreg SCSI szabványú merevlemezeket használják.

A kiváló minőségű termékeiről híres Adaptec Serial ATA RAID újdonsága a cég HostRAID technológiáját párosítja a Marvell Semiconductor féle négy-, illetve nyolcportos Serial ATA ASIC technológiával. A HostRAID kompatibilitás révén az Adaptec új terméke ugyanolyan mirroring és striping szolgáltatásokat biztosít a felhasználók számára, mint az Adaptec Ultra 320 SCSI kontrollerek. Az adattárolási menedzsment egyszerűsítése és a költségek csökkentése érdekében a most bejelentett Adaptec megoldás ugyanazon szoftver segítségével kontrollálható, mint amely a SCSI, Serial ATA és a közeljövőben érkező Serial Attached SCSI eszközök vezérlésére hivatott.


Az Adaptec-féle Serial ATA RAID vezérlő maximum 150 MB/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé, és a RAID 0, RAID 1, valamint RAID 10 technológiákkal kompatibilis. A kontrollerre legfeljebb négy, vagy nyolc darab Serial ATA-150 interfészes merevlemez csatlakoztatható. A vállalat munkatársai a hivatalos bejelentés kapcsán elmondták, hogy a nagyobb alaplapgyártó cégek, így többek közt az ASUSTeK, a Gigabyte Technology, a Supermicro és a TYAN kínálatában várhatóan rövid időn belül feltűnnek az Adaptec vadonatúj Serial ATA RAID kontrollerével szerelt termékek.


A szerverek piacán az eddigiekben többek közt azért sem terjedhetett el a Serial ATA technológia, mert kevés a megfelelően nagy teljesítményű, kiváló minőségű Serial ATA-150 interfészes merevlemez. Jelen pillanatban egyedül a Western Digital kínálatában található olyan percenkénti tízezres fordulatszámú winchester, melyet kifejezetten kiszolgálókban és munkaállomásokban történő felhasználásra fejlesztettek ki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások