Személyes adatok védelme - jog vagy privilégium?

Személyes adatok védelme - jog vagy privilégium?

2004. január 27. 11:24, Kedd
[Infinit] A Northwest Légitársaság nem sokkal a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokat követően több millió utas személyes adatait bocsátotta a amerikai Nemzeti Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal Ames Kutatóközpontjának rendelkezésére, miután a légifuvarozó tisztviselői nyilvánosan azt állították, hogy "soha senkinek nem adtak meg ilyen adatokat". A Northwest szerint az adatok egy, a repülés biztonságának javítását megcélzó titkos amerikai kormányzati projekthez voltak szükségesek.

Noha az érintett utasokat nem értesítették, a légitársaság kitart azon álláspontja mellett, miszerint nem sértették meg az adatvédelmi rendelkezéseket. Az adatvédelem számítógépes hálózatokon történő garantálása érdekében síkra szálló Electronic Privacy Information Center ezt nem így látja. A szervezet panaszt kíván benyújtani az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumához.

Ez már a második hasonló eset az államokban. Tavaly a JetBlue Légitársaság maga is elismerte, hogy megsértette ügyfelei adatvédelmi jogait, amikor mintegy 1.1 millió utas adatait bocsátotta az amerikai Védelmi Minisztérium rendelkezésére. Az utasok azóta csoportos pert indítottak a JetBlue ellen. A Northwest és a JetBlue azzal érvel, hogy nem volt választásuk, mivel nemzetbiztonsági, és nem üzleti érdekből adták át az adatokat.

A személyes információk védelméhez való jog mindig is hozzá tartozott polgári szabadságjogainkhoz, a biztonság nevében ugyanakkor erről gyakran sikerül megfeledkezni. Ha az ehhez hasonló "adatbányászat" folytatódik, a személyes adatok védelme nem jog, csupán privilégium lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások