Mezőgazdasági tanulságok a számítástechnikai vírusok ellen

Mezőgazdasági tanulságok a számítástechnikai vírusok ellen

2004. február 1. 22:01, Vasárnap
[Infinit] A tavaly felbukkant MSBlast féreg hatásait tanulmányozó biztonsági szakemberek szokatlan forrásanyagból, a növényi kártevők pusztításának vizsgálatából igyekeztek ötleteket meríteni ahhoz, hogy a számítógépes járványok megelőzése érdekében minél hatékonyabb megoldásokkal rukkoljanak elő.

Elgondolásukat azokra a hasonlóságokra alapozták, amelyeket a hálózati infrastruktúrát megtámadó vírusok és a mezőgazdasági terményeket (növényi monokultúrákat) megtizedelő járványok terjedése között fedtek fel a tudósok. A növénytanból ismert monokultúra kifejezés azokra az ökológiai rendszerekre vonatkozik, amelyek homogenitásuknál fogva rendkívül sebezhetőek egy adott kártevő pusztításával szemben. Egyfajta technológia, szoftver, vagy protokoll általános alkalmazása révén ennek mintájára olyan digitális monokultúrák alakulnak ki, amelyek szintén roppant sebezhetőek egy specifikus vírusfertőzéssel szemben.

Hasonlóan ahhoz, ahogy a biológusok is azt tanácsolják a gazdáknak, hogy tegyék változatossá növényültetvényeiket, a számítástechnikai kutatók is úgy vélik, a szoftverfejlesztőknek is rendelkezniük kellene olyan eszközökkel, amelyek segítségével variálhatnák egy adott program sajátosságait, s ezáltal ellenállóbbakká tehetnék őket a vírusfertőzésekkel szemben. "Csak abban az esetben találkozhatunk járvánnyal, ha az adott populáció kellő egyöntetűséget mutat ahhoz, hogy tagjai valamennyien megfertőződjenek egy adott kórokozótól" - mutatott rá Dan Geer, a Verdasys információbiztonsági cég tudósa, aki kollégáival beszámolót is írt a monokultúrák technológiai tanulságairól.

A növényi kártevők és a számítógépes vírusok pusztítása közti hasonlóságra a technológiai szakembereken kívül már más tudósok is rámutattak. "Mihelyst egy férget sikeresen továbbítottak, a különféle változatok is pillanatok alatt megjelennek. Ezek a variánsok hasonló módon okoznak kárt, ám kikerülik a feltelepített vírusfelismerő rendszereket, amelyek az eredeti fajtaváltozattal szemben biztosítják az immunitást. A biológiai fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek ennélfogva hasznos útmutatást adhatnak a rendkívül ártalmas számítógépes vírusok okozta fertőzések megelőzéséhez, illetőleg hatásaik kiszámításához" - vélik Trudy M. Wassenaar és Martin J. Blaser mikrobiológusok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások