Szinte mindenki több kulcsszóval keres

Szinte mindenki több kulcsszóval keres

2004. február 4. 11:53, Szerda
[E-kereskedelem] A felhasználók előnyben részesítik a többszavas kereséseket - derül ki a OneStat.com holland elemző cég tanulmányából. A felhasználók leggyakrabban két, illetve három szóval keresnek rá a kívánt tartalomra az interneten.

Az elmúlt két hónapban közel 2 millió felhasználó által végzett keresést monitoráltak a tanulmány elkészítéséhez. A vizsgált keresések 33%-a történt két kulcsszó használatával, míg 26% esetében három szó megadásával. Egyetlen kulcsszó segítségével a keresések 19%-a zajlott, míg a négy-hét szavas keresések a minta 21%-át tették ki. A OneStat megállapítása szerint a felhasználók egyre "kiműveltebbek" a keresések terén. Tavaly áprilishoz viszonyítva a kétszavas keresések aránya 3.4%-kal növekedett, míg a háromszavas keresésekből 1.3%-kal indítottak többet. Az egy kulcsszóval végzett keresések aránya ezzel szemben 5.7%-os csökkenést mutat az előző évhez képest.

A felhasználók mindinkább specifikus keresései folytán a keresők felületein egyre több fizetett linket próbálnak elhelyezni. A Google, a Yahoo Overture szolgáltatása, valamint a FindWhat.com olyan eszközökkel is kísérletezik, melyek a hatékonyabb találati arányokat szolgálják. A Google szolgáltatása például a helyesírási hibák, és felcserélt szórendek ellenére is kiadja a találati listát, sőt a kapcsolódó találatokat is megjeleníti. Így bukkanhatunk "kasmír pulóver" keresésünk során "kasmír garbóra" is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások