Internet-hozzáférés a falvakban - a léggömb a megoldás?

Internet-hozzáférés a falvakban - a léggömb a megoldás?

2004. február 8. 07:18, Vasárnap
[Infinit] A Yorki Egyetem által kezdeményezett európai projekt alapján, amelynek célja az, hogy internet-hozzáféréssel lássák el a falvakat, a drága optikai kábelek felválthatóvá válnak jóval olcsóbb automatavezérlésű légi járművekkel, amelyek fedélzetén hatalmas antennákat helyeznek el.

Ha az Európai Unió által is finanszírozott projekt megvalósul, akkor a gyéren lakott területek internet-hozzáférése már néhány év múlva sem műholdak révén, hanem napenergiával működő automata repülőgépek vagy húsz kilométer magasan lebegő léggömbök segítségével. Meglehet, hogy a kapcsolat sebessége akkora lesz, amekkoráról még a tokióiak sem álmodhattak. A "Capanina" projekt kifejlesztői azt ígérik, hogy a kapcsolat az egy-egy platformra kapcsolt több ezer számítógép mindegyikén elérheti majd a 120 megabit/sec sebességet.

A ZDNet információi szerint, a kutatók már tesztelik a 300 méteres magasságban elhelyezett platformokat, és olyan üzleti terven dolgoznak, amely biztosítaná a projekt gyors megtérülését. Feltehetően 2008-ra fejlesztik ki az első légballonon elhelyezett bázisokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások