A HP elnöknője az USA Űrkutatási Bizottságában

A HP elnöknője az USA Űrkutatási Bizottságában

2004. február 9. 10:16, Hétfő
Az Egyesült Államok űrkutatási és tudományos programjának nyújtott támogatás kibővítése jegyében a HP nagy formátumú nyomtatókkal látta el a NASA Pasadenában működő kutatóközpontját, a Jet Propulsion Laboratoryt (JPL).

A vállalat nyomtatási technológiájával készített színes fotókon a létesítmény munkatársai még a legapróbb részleteket is kiváló minőségben tanulmányozhatják. Az óriásnyomatokon a világhírű tudósok és mérnökök minden eddiginél gyorsabban és nagyobb felbontásban jeleníthetik meg a más bolygók felszínéről rögzített képeket. A HP űrkutatás iránti elkötelezettsége 30 évvel ezelőtt, az Apollo program indulásakor kezdődött. Nagyfokú képhűséget nyújtó technológiájával most a cég tovább tágítja a tudósok eszköztárát, és aktívan támogatja az űrkutatás következő fejezetének célkitűzését: a Hold újbóli meghódítását.

Múlt hét végén a Fehér Ház felvette az Egyesült Államok Űrkutatási Bizottságának tagjai közé Carly Fiorinát, a HP elnök-vezérigazgató asszonyát. A bizottság - amelynek tagjai között az Egyesült Államok Légierejének egykori vezetője, Pete Aldridge is szerepel - a holdraszállás tudományos programjával kapcsolatban ad majd tanácsokat a Fehér Háznak. A HP első embere sokrétű technikai szakértelemmel járul hozzá a nyolctagú testület sikeres munkájához.

;
A Spirit panorámakamerájával készített felvétel - egérrel elhúzható!

"Az innovatív tulajdonságairól, sebességéről és megbízhatóságáról nevezetes HP Designjet 5500 nagyformátumú nyomtató támogatja az űrkutatást, és a Föld kevéssé ismert térségeinek feltérképezéséhez szükséges topográfiai adatok összegyűjtésében is értékes segítséget nyújt" - jelentette ki Rob Wait, a HP Nyomtatási és Képalkotási Divíziójának (IPG) üzleti termékekért felelős egyesült államokbeli marketingmenedzsere. "Ezek a nyomtatók 1,5 méter széles és 30 méter hosszú papírtekerccsel dolgoznak. A NASA eddig hat tekercset használt el ebből a papírból."

A Marsot a NASA nagy teljesítményű marsjárói, a Spirit és az Opportunity fotózzák. Az egyenként kilenc darab, nagy felbontású sztereó fényképezőgéppel felszerelt járművek a Mars felszínének két különböző területéről készítenek 360 fokos, színes felvételeket. A JPL óriásképernyőjén kivetített mozaikszerű képek 176 millió képpontból állnak össze. Az egyik ilyen, 12 méter hosszú panorámafelvétel a Spirit leszállóhelyének 360 fokos, háromdimenziós képét mutatja a Gusev-kráterben.




Még három évvel ezelőtt is egy egész napig tartott volna, amíg a rengeteg képrészletből összeállítják a teljes körképet. A HP Designjet 5500 nagyformátumú nyomtatókkal és a többi modern technikával a projekt mérnökei ma már egy órán belül megtekinthetik és bemutathatják a nyilvánosságnak az óriásképeket. A projekt mérnökei 28 négyzetméter fotópapírt és 14 liter tintát használtak el az eddig eltelt szűk egy hónap alatt.

A HP technológiája a két marsjáró leszállóhelyének pontos behatárolásához is segítséget nyújt a NASA-nak a három hónapos Mars-projekt során. "Nagy nap ez a képalkotás történetében, hiszen most első ízben nyújthatunk közvetlen támogatást egy az emberiség szempontjából egyedülállóan értékes és jelentős tudományos feladat végrehajtásához" - nyilatkozta Wait.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások