Európában olcsónak számit a magyar SMS

Európában olcsónak számit a magyar SMS

2004. február 11. 07:51, Szerda
[Menedzsmentforum] Az SMS üzenetek küldése Hollandiában, Nagy-Britanniában és Németországban kerül a legtöbbe és Dániában a legkevesebbe - derül ki a francia távközlési felügyelet, az ART által készített tanulmányból.

Az SMS üzenetek küldésének népszerűsége töretlenül növekvő tendenciát mutat és többmilliárdos üzletággá nőtte ki magát a mobilszolgáltatók számára - számolt be az MTI. Egyes szolgáltatóknál az SMS és a most feljövőben lévő MMS a díjbevételnek már 20 százalékát adja. Európában ez 12 milliárd eurós éves forgalmat jelentett az ágazatnak. 2003 elején az átlagos európai mobiltelefon használó havi 33 SMS üzenetet küldött. A rangsorban leghátul a franciák és a svédek kullogtak havi 17, illetve 16 üzenettel. 2003 szeptemberében európai átlagban 14 centbe került egy SMS küldése, míg az átlagos hívásdíj ennek 1,8-szerese volt.

Az ART adatai szerint a csomagban ingyen foglalt SMS üzenetek felett a holland szolgáltatók számolták fel a legmagasabb díjat az SMS üzenetek után, 22-23 centet. A német és a brit szolgáltatók 19 cent körüli díjat, a francia szolgáltatók 15 cent körülit, az olaszok 12, a norvégok 9, a dán szolgáltatók pedig négy cent körüli díjat számolnak fel minden SMS üzenet után. A hazai árszint a különböző csomagokat figyelembe véve 5,5 és 10 cent közötti áron érhető el.

A német mobiltelefon felhasználók az elmúlt év első negyedében havi 40 üzenetet küldtek átlagosan, míg a spanyolok közel ötvenet. Az SMS küldés még a legdrágább országokban is, Hollandiában és Nagy-Britanniában egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, a növekedés üteme azonban már csökkenést mutat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások