Jönnek a kis fogyasztású notebook-kijelzők

Jönnek a kis fogyasztású notebook-kijelzők

2004. február 19. 23:33, Csütörtök
Szerdán olyan új kijelző technológiákról hullott le a lepel, melyek az ígéretek szerint jelentős mértékben meghosszabbíthatják a hordozható számítógépek egy feltöltéssel elérhető működési idejét.

A Toshiba Matsushita Display Technology munkatársai bejelentették, hogy a vállalat által kifejlesztett újgenerációs notebook kijelző minden korábbi hasonló megoldásnál kevesebbet fogyaszt. Ezzel párhuzamosan egy szabványok elfogadásával foglalkozó nemzetközi testület kiadta legújabb, egy az eddigieknél sokkalta energiatakarékosabb notebook kijelzők elterjesztését elősegíteni hivatott specifikációját, a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel pedig lerántotta a leplet egy energiatakarékos kijelző technológiákkal felvértezett közeljövőbeli új mobil processzoráról, a jelenleg Sonoma fejlesztési kódnevet viselő chipről.

Az egyre nagyobb teljesítményű, egyre nagyobb képátlójú folyadékkristályos kijelzővel szerelt notebookok komoly frusztrációt okoznak a felhasználóknak a tekintetben, hogy nagyon gyorsan lemerítik akkumulátoraikat, ezt követően pedig értelemszerűen teljesen használhatatlanná válnak, ha csak nincs a közelben egy szabad konnektor. Kamal Shah, az Intel Mobile Platforms Group igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy egy átlagos mai notebook fogyasztásának több mint negyven százalékát a folyadékkristályos kijelző teszi ki. Shah elmondta, hogy a chipgyártók hiába tesznek meg mindent a mobil processzorok fogyasztásának csökkentése érdekében, ha a kijelzők fogyasztását a jövőben nem sikerül jelentős mértékben mérsékelni, akkor a notebookok működési ideje nem fog növekedni.

A Toshiba Matsushita Display Technology közlése szerint egy manapság megvásárolható 14,1 colos képátlójú, SXGA+, vagyis 1400x1050 pixeles felbontású LCD átlagosan 3,5-4,4 W-ot fogyaszt. A Toshiba és a Matsushita Electric Industrial közös vegyesvállalatának munkatársai elmondták, hogy sikerült kifejleszteniük egy olyan újgenerációs, 14,1 colos képátlójú, SXGA+ felbontású kijelzőt, melynek fogyasztása mindössze 2,7 W, valamint egy hasonló méretű, XGA (1024 x 768 pixel) felbontású LCD-t, mely kevesebb mint 2,4 W-ot fogyaszt. A vállalat képviselői azzal kapcsolatban egyelőre nem kívántak nyilatkozni, hogy a kereskedelmi forgalomban mikor találkozhatunk majd az ezen újfajta kijelzővel felvértezett új notebook modellekkel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások