Elektronikus aláírással ellátott dokumentumok már papíron is

Elektronikus aláírással ellátott dokumentumok már papíron is

2004. február 23. 23:53, Hétfő
Az elektronikus aláírások használata eddig nem volt igazán elterjedtnek mondható, ez a módszer csupán napjainkban kezd el teret hódítani. Hamarosan akár már ki is nyomtathatjuk az elektronikus aláírással hitelesített papírlapokat.

Az emberek bizalmatlanok és szkeptikusak az új módszerek iránt, idő szükséges, amíg rájönnek: nem is olyan rossz dolog az elektronikus aláírás. A "secrypt" nevű német elektronikus aláírásokra specializálódott cég bemutatta az első olyan szoftvert, amely képes arra, hogy az így hitelesített dokumentumok már papírra kinyomtatva is abszolút megfeleljenek minden jogszabálynak és elvárásnak. A "digiSeal" nevű programban a teljes dokumentumot egy kétdimenziós úgynevezett "barcode"-ban tárolják el. Amennyiben szükséges, innen kiolvasva bármikor kinyomtatható.

Az alkalmazás főleg majd azoknak a különböző hivataloknak jelenthet nagy segítséget, ahol még mindig a hagyományos, "irattári módon" tárolnak minden fontos papírt és információt. A digitalizációhoz csupán a szoftver és egy szkenner szükséges. A módszer előnye, hogy adott esetben a részben megsemmisült vagy károsodott eredeti adatokat is rekonstruálni lehet az elektronikus aláírás segítségével.

A "secrypt" ügyvezetője, Patrick Lieberkühn szerint a terméküknek azok a vállalatok is nagy hasznát fogják venni, ahol sok a jogi ügy és az irattárak már szinte szétfeszítik a falakat. A digiSeal szerver ezeknek a cégeknek is megoldást nyújt a problémáikra, hiszen a szoftver segítségével nagy mennyiségű dokumentumot is automatikusan el lehet látni digitális aláírással és - ha szükséges - még ki is lehet nyomtatni őket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások