Invitel ADSL Ericsson eszközökkel

Invitel ADSL Ericsson eszközökkel

2004. február 25. 13:13, Szerda
Az Invitel és az Ericsson Magyarország keretszerződést írt alá Ethernet DSL Access (EDA) rendszer telepítésére és rendszerintegrációs munkákra.

A közelmúltban az Ericsson mérnökei olyan megoldást fejlesztettek ki, amellyel a szolgáltatók minden eddiginél olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben építhetik ki saját ADSL hálózatukat - így akár 5-10 előfizetőt is nyereségesen szolgálhatnak ki. Az EDA koncepciója gyökeresen szakít a hagyományos távközlési berendezések filozófiájával és nyit az IP alapú, adat-, hang- és videószolgáltatások integrációja felé.

Az Ethernet DSL Access (EDA) technológia lényege, hogy a hagyományos ADSL kiépítéstől eltérően nincsen szükség viszonylag drága ATM alapú felhordóhálózatra, helyette a már jól megszokott, költséghatékony Ethernet hálózati elemek használhatók. Ugyanígy nincsen szükség nagy kapacitású központi ADSL berendezésekre: az Ericsson Ethernet DSL Access technológia egészen kicsi, 10 - 12 előfizető kiszolgálására alkalmas dobozokból épül fel, ugyanakkor szinte korlátlanul bővíthető. A rendszer lehetővé teszi a multimédia és egyéb adatszolgáltatások elérését is.

Sárecz Zsolt, az Invitel Rt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese szerint "Az EDA technológia fontos eszköz ahhoz, hogy az Invitel a szolgáltatási területein szinte minden DSL igényt ki tudjon elégíteni a jövőben, hiszen az új eszközök révén jelentősen lecsökken az a településméret, ahová gazdaságosan telepíthető szélessávú internet."
"Mivel az EDA-rendszer igen gazdaságosan telepíthető, akár kis lélekszámú telpüléseken is, utat nyithat a szélessávú szolgáltatások gyors és széleskörű elterjedéséhez, ami nagy lépést jelent az információs társadalom felé." - nyilatkozta Hunkár András, az Ericsson Magyarország ügyfél-managere.

Az Invitel Rt. 9 primer körzetben mintegy 450.000 lakossági és üzleti telefonvonalat működtet; ez 12,5%-os piaci részesedést jelent. Az Invitel 35.000 üzleti ügyfélnek, továbbá 45.000 Internet-előfizetőnek is nyújt szolgáltatásokat az egész országban - országos gerinchálózatának, illetve a 16 legnagyobb magyar városban (köztük Budapesten) kialakított jelenlétének köszönhetően.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások