Windows XP Service Pack 2 - beépített vírusirtóval

Windows XP Service Pack 2 - beépített vírusirtóval

2004. február 25. 20:45, Szerda
Sok hasznos szolgáltatást kíván beintegrálni a Windows XP-hez kiadandó második javítócsomagba a Microsoft. Bill Gates, a San Fransiscóban megrendezett RSA Security Conference nevű biztonságtechnikai konferencián beszélt azokról az új funkciókról, amelyeket be akarnak építeni a Windows XP operációs rendszerekbe.

A Microsoft demonstrálta annak az új nagyszabású Windows frissítésnek a képességeit, mely többek közt arra hivatott, hogy minden korábbinál nagyobb biztonságot biztosítson a felhasználók számára, és egy a telefonos hívófél azonosítási rendszerhez hasonló megoldás révén megoldja az egyre súlyosabb spam problémát. Bill Gates, a Microsoft elnöke a napokban San Franciscóban megrendezett RSA szakkonferencia keretein belül mutatta be a Windows XP második javítócsomagját, a valamikor az idei esztendő közepén bemutatkozó Windows XP Service Pack 2-t.


Gates elmondta, hogy a felfrissített Windows XP jelentős mértékben továbbfejlesztett, így a korábbiaknál nagyobb biztonságot garantáló tűzfalat, valamint egy az Internet Explorer webböngésző hirtelen felbukkanó reklámablakait kiküszöbölő megoldást biztosít a felhasználók számára. A Microsoft első embere most először mutatta be a Windows Security Centert, mely nem más, mint egy a Windows XP SP2 részét képező, az összes biztonsági beállítást felvonultató speciális kezelőfelület. Gates közlése szerint ez a központ lesz a felelős a fontosabb biztonsági beállításokért, de ugyanígy az is a feladatai közé tartozik majd, hogy ránézve egy pillanat alatt megállapíthassuk: aktiválva van-e a tűzfalunk vagy a háttérben fut-e a vírusirtó.

"Kétség sem férhet ahhoz, hogy a Windows XP Service Pack 2 kifejlesztése kapcsán a biztonság fokozására helyeztük a hangsúlyt" - nyilatkozta Gates, majd hozzátette, hogy miközben cége egy vadonatúj Windows operációs rendszer, a Longhorn fejlesztésén munkálkodik, mindent megtesz annak érdekében, hogy korábbi szoftverei minőségén javítson. "Komoly erőforrásokat fordítunk arra, hogy a Windows XP második javítócsomagja kielégítse a felhasználók igényeit" - mondta Gates.

A redmondi székhelyű vállalat két évvel ezelőtt indította útjára számítógépes biztonság fokozására hivatott úgynevezett Trustworthy Computing, vagyis Megbízható Számítástechnika projektet, az idei évben pedig a kutatásra és fejlesztésre fordított 6 milliárd dollár nagy részét biztonságtechnikai fejlesztésre fordítja. A vállalat büszke arra, hogy míg a Windows 2000 piaci debütálását követő első háromszáz napban harmincnyolc kritikus hibát találtak a szoftverben, addig a Windows 2003-ban már csak nyolcat.

Szintén szóba került egy teljesen új technológia is, amelynek neve Active Protection Technology (APT). Ez arra fog ügyelni, hogy a rendszer számára minden szokatlan hálózati forgalom azonnal feltűnjön. Az APT egyes sajtóértesülések szerint az új technológia már része lesz a Windows XP-hez megjelenő második javítócsomagnak is. Ezzel szemben a szakértők úgy vélik: sokkal inkább valószínű, hogy az APT először a 2006-ban piacra kerülő a Longhornban vagy a Windows Server 2003-hoz kiadandó javítócsomagban fog először bemutatkozni.


Gates a fejlesztési igazgató, Gavin Jancke társaságában

A Microsoft időközben kiadta a korábban megjelentetett, a Windows XP második javítócsomagjának minden biztonsági vonatkozású összetevőjét felsoroló dokumentáció frissítését. Érdekesség, hogy ebben az Active Protection Technology - legyen bár vírusirtó, tűzfal, vagy hálózati forgalom-figyelő - már nem szerepel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások