Zorp - a tűzfalak következő generációja

Zorp - a tűzfalak következő generációja

2004. március 8. 13:12, Hétfő
A hazai piacon már jól ismert BalaBit minden eddiginél biztonságosabb tűzfal-technológiát mutat be az informatika egyik legrangosabb nemzetközi vásárán, a hannoveri CeBIT-en. Szoftverük 16 internetes protokollban, illetve ezek titkosított változatában képes alkalmazásszinten szűrni és vírust keresni. Az új eszköz főleg nagyvállalati környezetben számíthat sikerre.

A BalaBit IT Security neve nem ismeretlen a hálózati informatikusok számára, hiszen ez a magyar csapat fejleszti a világ legelterjedtebb alternatív unixos rendszernaplózó szoftverét a syslog-ng-t is, amelyet többek között a világ legnagyobb bankjai, az amerikai Védelmi Minisztérium és a NASA is használnak. A cég tavaly már kiállított a CeBIT-en, amelynek eredményeképpen már a német piacon is elérhető a Zorp magasbiztonságú tűzfal. Idén a termék harmadik verzióját mutatják be Hannoverben, amely a kifejezetten összetett, éppen ezért testre szabott megoldásokat igénylő nagyvállalatok számára készült. A fejlesztés során több mint 30 ezer felhasználó tesztelte sikerrel az új technológiát. A korábbi verzióhoz képest a Zorp 3 lényegesen magasabb szintű monitoring és autentikációs lehetőségeket kínál. A komplex hálózati környezethez igazodva a fejlesztői csapat jelentősen finomította a cluster funkciót. Ergonómiai megfontolások alapján a közvetlen felhasználói vezérlés lehetőségét biztosító grafikus interfész (GUI) is átalakult, az eszköz kezelése könnyebbé vált.

Az innovatív tűzfal-technológia előnyeivel kapcsolatban Illés Márton, a cég nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsadója a következőket emelte ki: "A Zorp technológia teljesen új megközelítésben kezeli a hálózati védelem kérdését. A technológia a csomagszűrés és a protokollelemzés kettősét egészíti ki a részletes adatelemzéssel. Speciális eljárással a 16 leggyakrabban használt protokoll esetében képes a teljes adatfolyam értelmezésére, elemzésére és módosítására. A rendszer proxyjai mind a tűzfal egy-egy modulját képezik, amelyek összeköthetők, így a technológia alkalmas a beágyazott protokollok (pl. HTTPS, POP3S) kezelésére, ezért biztonságot nyújt az egyre népszerűbb e-business alkalmazásoknál is. A Zorp esetében nem kell a biztonsági szabályzatokat a tűzfal technikai lehetőségeihez szabni, mivel a felhasználói felületen végrehajtható programozás lehetővé teszi a bonyolult és összetett beállításokat, a protokollok paramétereihez ugyanis eseményeket lehet rendelni. A technológiában rejlő különleges lehetőségek a szigorú biztonsági igényeket támasztó, szegmentált nagyvállalati környezetben érvényesülnek legjobban."

Jelenleg a Zorp tűzfal védi a magyar kormányzati informatikai rendszer több érzékeny pontját. A BalaBit ügyfelei között tudhat számos bankot, elektronikus médiával foglalkozó cégeket, az energiaszektorban tevékenykedő vállalatokat, több hazai múzeumot, valamint számos hazai nagyvállalatot.

A BalaBit olyan jelentős cégek beszállítója, mint például a Synergon és a T-Systems. A Hewlett Packard kezdeményezésére a vállalat piacra dobta a syslog-ng legújabb verzióját, amely révén a világ legismertebb rendszernaplózó szoftvere futtathatóvá vált a HP UX operációs rendszeren is.

"2003-ban született meg az a megállapodás, amely első lépés volt a BalaBit tevékenységének külföldi kiterjesztésében. A BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) minősítéssel rendelkező, a német piacon jelentős szereplőként számon tartott help AG-val együttműködés született a Zorp németországi értékesítésével kapcsolatban. A tavalyi sikereket követően a CeBIT-en való idei részvétel célja, hogy a cég a Zorp forgalmazását nemzetközi szinten elősegítse, hosszú távon pedig mintegy szabványként elismertesse a szakmával a tűzfalak egy következő generációjának első tagját" - ismerteti a vállalat céljait Illés Márton.

A BalaBit a magyar hálózati védelem piacának egyik legelismertebb szereplője. A cég tevékenységét 1996-ban kezdte meg a syslog-ng naplófájl-elemző szoftver kifejlesztésével, amely később bekerült a Debian Linux disztribúcióba és ma már megközelítőleg 200 ezer szerverre van feltelepítve. A folyamatos szellemi innovációra és az "üzleti angyalok" által megteremtett szilárd gazdasági háttérre támaszkodva a BalaBit hihetetlenül gyors fejlődésnek indult. A cég életében a következő mérföldkő a Zorp tűzfalrendszer kifejlesztése volt, amely a világ első olyan proxy tűzfala volt, amely képes az általa ismert protokollok és beágyazott protokollok valamennyi parancsának felismerésére. A technológia 2003-ban elnyerte a magyarországi Informatikai és Hírközlési Minisztérium által odaítélt "leginnovatívabb üzleti megoldás" díjat. A fejlesztések eredményeképpen a Zorp moduláris architekturája alkalmassá vált víruskereső modul integrálására. Ezzel a Zorp kereskedelmi verziója máig az egyetlen technológia, amely a megfelelő kiegészítéssel képes az általa ismert protokollokban - pl. http, ftp, pop3, imap és ezek titkosított változataiban vírust - keresni. A BalaBit ma is a leggyorsabban növekvő vállalatok között szerepel; viszonyításképpen a cég árbevétele 2003-ban a 2002. évi 280 %-a volt, közben az alkalmazottak száma 80 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások