A mobilcégek egy új domaintartomány bevezetését kérelmezik

A mobilcégek egy új domaintartomány bevezetését kérelmezik

2004. március 12. 13:11, Péntek
A mobilágazat vezető cégei egyetértési nyilatkozatot írtak alá, amelyben kijelentették, hogy a most zajló, március 15-én záruló pályázati körben kérelmezni fogják az ICANN-től (Internet Corp. for Assigned Names and Numbers) mobil célokra egy Top Level Domain (TLD) létrehozását.

Arra az esetre, ha a kérelmet kedvezően bírálják el, és az ICANN odaítéli a mobil TLD-t, az iparág vezetői megállapodtak, hogy új közös vállalatot alapítanak a mobil TLD kezelésére. A mobileszközök legfelső szintű tartománya kulcsfontosságú lépést jelentene afelé, hogy közelebb kerüljön egymáshoz a mobil és az internetes világ, ami a felhasználók és a teljes mobilágazat előnyére válna. Ha létezik az interneten a mobil TLD, egyszerűbben lehet a mobilos használatra készült új internet helyeket üzembe helyezni. A próbálkozást az a cél vezérli, hogy egyszerűbbé tegyék az internet használatot a mobil-előfizetők számára, és a mobil internet szolgáltatások könnyebben használhatóvá és gyorsabbá váljanak.

A kezdeményezésben a Microsoft Corporation, a Nokia, a Vodafone, a 3, a GSM Association, a HP, az Orange, a Samsung Electronics Co, Ltd. és a Sun Microsystems vesz részt. Ezek a cégek - az elkövetkező hónapokban csatlakozó többi vállalattal együtt - a szoftverfejlesztőket, a készülékgyártókat, a hálózatüzemeltetőket, az infrastruktúra- és a tartalomszolgáltatókat képviselik. A mobil TLD összefogja a mobilágazat vezető cégeit annak érdekében, hogy bővítse a mobilfelhasználók számára vonzó új szolgáltatásokat és alkalmazásokat kínáló vállalatok üzleti lehetőségeit. Az egyetértési nyilatkozat értelmében a vállalatok egy regisztrációs céget kívánnak létrehozni az új mobil TLD nevek kiosztásának irányítására. A mobil TLD kialakításának fő céljai az alkalmazások és a hálózati szolgáltatások hatékonysága, valamint a mobilfelhasználók és a szolgáltatók számára egyaránt fontos megbízhatóság.

A regisztrációs cég további tagok részvételére is számítana, annak érdekében, hogy a felhasználók és az iparág minél szélesebb körének véleménye tükröződjék működésében.

"A Microsoft büszke rá, hogy több iparág szellemi vezetőivel együttműködve kérelmezheti a mobil TLD létrehozását, amely az értéklánc minden eleme, különösképpen a mobilfelhasználók számára előnyös." - közölte Brian Arbogast, a Microsoftnak az MSN kommunikációs platformért felelős alelnöke. "Arra számítunk, hogy az internet technológiáinak a mobilos alkalmazásokra átméretezett újrahasznosítása olyan mértékben könnyíti meg és teszi hatékonyabbá a mobil internetezést, amely jelentős lökést ad a használat terjedésének."

"A mobil TLD létrehozása segítené, hogy a felhasználók nagyon sokféle célból elérjék az internetet, akár egy mobilszolgáltató, akár egy internet szolgáltató, akár a különböző otthoni és vállalati átjáró eszközök segítségével csatlakoznak" - vélekedett Pertti Korhonen, a Nokia alelnöke és műszaki igazgatója. "A résztvevők széles köre rávilágít arra, hogy közös cél a mobilszolgáltatások és -alkalmazások problémamentes, világszerte elérhető és egymással kompatibilis volta."

Alan Harper, a Vodafone csoportstratégiáért felelős igazgatója a következőket mondta: "A mobil TLD létrehozása érdekes, új fejlemény az egész mobilágazat számára. A kezdeményezés célja a speciálisan a mobileszközökre szánt internetes termékek és szolgáltatások terjedésének felgyorsítása, valamint a használat megkönnyítése a világ mobil-előfizetői számára. Ennek a vállalkozásnak ki kell használnia azt az alapvető bizalmat, amely a mobilvilágban az előfizetők és a szolgáltatók között fennáll."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások