550 MHz-es DDR memória a Hynixtől

550 MHz-es DDR memória a Hynixtől

2004. március 13. 15:12, Szombat
A Hynix Semiconductor bejelentette, hogy a jövő hónapban megkezdi az 550 MHz-es működési frekvenciájú DDR SDRAM memóriachipek tömeggyártását.

Ezek az új DDR (Double Data Rate) chipek gyorsabb működésre képesek, mint a piacon mostanság felbukkanó DDR-II chipek, vagyis képesek arra, hogy némileg meghosszabbítsák az elsőgenerációs DDR termékek életciklusát. A Hynix Semiconductor-féle 550 MHz-es DDR SDRAM chipekkel elsősorban a hardcore gamereknek szánt drága memóriamodulokon találkozhatunk.

A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a mindig a legnagyobb teljesítményre vágyó játékosok számára ideális választást jelent az új memória, azt ugyanis a DDR-II memóriákkal ellentétben könnyedén be lehet helyezni a jelenleg használatos alaplapokba. A Hynix szerint a második generációs DDR memóriák a kezdeti időkben több szempontból is rosszabb választást jelentenek, mint az első generációs DDR memóriák, ugyanis használatba vételükhöz új alaplap szükségeltetik, illetve segítségükkel adott esetben alacsonyabb teljesítmény érhető el. Az új architekturális megoldásokra épülő DDR-II memóriachipek várakozási ideje kicsit nagyobb, mint a DDR chipeké, ami a nem annyira nagy sávszélességet, hanem sokkal inkább gyors memóriaelérést igénylő felhasználási környezetekben alacsonyabb sebességet eredményez.


Összehasonlításképp, a kétcsatornás konfigurációban üzemelő 550 MHz-es frekvenciájú DDR memóriák segítségével 8,8 GB/s-os adatátviteli sebesség érhető el, ezzel szemben a hasonló módon kétcsatornás rendszerben használt, 533 MHz-es DDR-II memóriák "csak" 8,53 GB/s-os sávszélességet biztosítanak. Ezenkívül említésre méltó, hogy míg a hagyományos DDR modulok várakozási ideje 3-3-3, addig a DDR-II memóriáké 4-4-4.

A Hynix nem titkoltan abban reménykedik, hogy az elsősorban asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt 550 MHz-es DDR memóriák nagy népszerűségnek örvendenek majd a felhasználók körében. A vállalat munkatársai ezenkívül felhívták a figyelmet arra, hogy az Intel közeljövőben érkező i915-ös (Grantsdale) alaplapi chipkészlete a DDR és DDR-II memóriákat egyaránt támogatni fogja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások