Egyre többen töltik ki adóbevallásukat elektronikusan

Egyre többen töltik ki adóbevallásukat elektronikusan

2004. március 13. 09:40, Szombat
[Magyarorszag.hu] Évről évre nő azoknak a száma, akik az adóhivatal honlapján található bevalláskészítő programmal töltik ki személyi jövedelemadó-bevallásukat - tájékoztat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) legújabb hírlevele.

A személyi jövedelemadó bevallását megkönnyítő, internetről letölthető szoftver alkalmas arra is, hogy az adózó ellenőrizze: bevallása nem hibás vagy hiányos-e. Az adó egy százalékáról rendelkező nyilatkozatot viszont azoknak is kézzel kell kitölteniük, akik ezt a megoldást választják - figyelmeztet az adóhivatal. A program és a személyi jövedelemadó bevallására szolgáló 0353-as nyomtatvány külön-külön töltendő le és telepítendő az adóhivatal honlapjáról. A weboldalon megtalálható a "Rendelkező nyilatkozat a befizetett adó egy százalékáról" című nyomtatvány is, amelynek nincs külön kitöltőprogramja, ezért letöltés után azt először ki kell nyomtatni, és utána kézzel kell kitölteni.

Bár az internetes programmal könnyebb az adóbevallást elkészíteni, ezek kitöltése során is gyakran tévednek az adózó. Az APEH ezért arra figyelmezteti a szoftvert használó adózókat, hogy a program használata előtt olvassák el a kitöltési útmutatót. A bevallás kitöltésének befejezésekor - még a nyomtatás előtt - célszerű az "Ellenőrzést" elvégezni. Akkor jól kitöltött a bevallás, ha az ellenőrzés végén "A nyomtatvány ellenőrzése" ablak üres, azaz nem jelez hibakódot. A bevallást csakis akkor tudja az adóhatóság hitelesnek tekinteni, ha azt az arra jogosult személy aláírja. Fontos tehát ismételten ellenőrizni az aláírás meglétét az szja-bevallás benyújtása előtt - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások