497 millió eurós büntetést kap a Microsoft

497 millió eurós büntetést kap a Microsoft

2004. március 23. 18:25, Kedd
Az Európai Bizottságtól származó információk szerint rekordösszegű pénzbüntetés vár az amerikai vállalatra. A most nyilvánosságra került adatok szerint a szoftveróriásnak 497 millió eurós pénzbüntetéssel kell számolnia.

Ha az értesülések igaznak bizonyulnak, akkor ez lesz a legnagyobb pénzbüntetés, amit a brüsszeli kartellügyeket vizsgáló hivatal valaha egy vállalattal szemben kiszabott. Az amerikai konszern egyik szóvivője az ítéletet jogtalannak nevezte és jogi válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az Európai Bizottság döntésével tehát még közel sem kerülhet majd pont az immáron négy esztendeje húzódó ügy végére. Mario Monti egyelőre nem kommentálta a hírt, csupán az a bizonyos, hogy várhatóan holnap bejelenti az Európai Bizottság hivatalos határozatát.


Mario Monti, az Európai Unió versenyjogi biztosa

A szakértők eddig egyébként úgy vélték, hogy a piacvezető ellen kiszabandó pénzbüntetés legfeljebb 200 millió eurós lehet. Extrém esetekben az Európai Unió a cégek éves forgalmának maximum tíz százalékában állapítja meg a pénzbüntetés mértékét. Ez a Microsoft esetében a 2003-as évi adatokkal számolva hárommilliárd dolláros (2,4 milliárd eurós) összeget jelentett volna. Eddig egyébként a legnagyobb ilyen büntetést 2001-ben egy svájci gyógyszerészeti konszern, a Hoffmann-La Roche-ra rótta ki az Európai Unió kartellügyeket vizsgáló hivatala.

Lou Gellos, a redmondi vállalat egyik szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva New Yorkban kijelentette: egy ilyen mértékű pénzbüntetés a Microsoft számára elfogadhatatlan. Szerinte ez a szankció azzal függ össze, hogy nem tudtak megegyezni az Európai Bizottsággal a Windows Media Player kérdésében, ugyanis az összes többi dologban gyakorlatilag megállapodtak. Amennyiben a testület mégis ekkora mértékű pénzbüntetést ró ki a cégre, úgy azt a konszern meg fogja fellebbezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások