200 MBit/s-os adatátvitel konnektorokon keresztül

200 MBit/s-os adatátvitel konnektorokon keresztül

2004. március 24. 12:39, Szerda
A CeBIT-en mutatta be új Powerline-chipjének mintapéldányát a spanyol DS2 vállalat. A cég chipjének a segítségével a lakásokban található áramvezetékeken keresztül akár 200 MBit/s-os adatátviteli sebesség is elérhető.

Egyre több cég nyújt napjainkban már megoldást arra a problémára, hogyan is használhatnánk számítógépes hálózat céljára a lakásunkban lévő elektromos vezetékeket és miként csatlakoztathatnánk erre minél több különböző készüléket, afféle igazi lakáson belüli intranetet teremtve. Természetesen e mellett nem kell lemondanunk az internethez való csatlakozási lehetőségekről sem.


A rendszer főleg a helyi hálózatok olcsó és egyszerű kiépítésében nyújthat segítséget

A DS2 ennek a sávszélességnek az eléréséhez különböző speciális jelfeldolgozó technikákkal egybekötve OFMD-modulációt használ. A chipre épülő eszközök képesek lesznek akár alárendelt (Master-Slave), akár pedig egy egyenrangú (Peer-to-Peer) konfigurációban dolgozni, így lehetővé válik, hogy a lakáson belüli hálózatot ráköthessük az internetre. Természetesen ez utóbbihoz vagy az áramszolgáltatónak is támogatnia kell a rendszert, vagy pedig egy meglévő kábelmodemet/ADSL kapcsolatot kell használnunk.

Egy Peer-to-Peer konfiguráció a fejlesztők szerint a lakáson belül válik igazán érdekessé. A modemek ugyanis így közvetlenül léphetnek kapcsolatba egymással és 200 MBit/s-os adatátviteli sebességgel akár több szobát is összeköthetnek az áramvezetékeken át. Elvileg a hatótávolság megnövelhető, ha a modemeket úgynevezett repeater-ekként (vagyis ismétlő, többszöröző eszközként) alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a spanyol fejlesztővállalat még csak a chip mintapéldányát mutatta be a hannoveri kiállításon, máris több cég is jelezte: hamarosan a DS2-technikát felhasználó készülékeket fog piacra dobni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások