Elektronikus tintát használ a Sony új készüléke

Elektronikus tintát használ a Sony új készüléke

2004. március 25. 13:12, Csütörtök
A Sony elektronikus könyvolvasója az első olyan termék, amely támogatja a nemrég kifejlesztett elektronikus tintát. Bármilyen szögből olvasható, és napfényben vagy félhomályban is éles képet ad.

A Sony Librié EBR-1000EP nevű E-Book-Reader a világ első berendezése, amely már fel tudja használni az E Ink és a Philips Electronics által kifejlesztett elektronikus tintát. Az e-tinta koncepciója az E-Ink-től, azt kijelezni képes képernyő pedig a Philips Electronics-tól származik. A Librié-1000EP által használt Philips "Electronic Paper Display" reflektív-technikával dolgozik, ami azt jelenti, hogy mind napfényben, mind félhomályban képes megjeleníteni az adatokat. Ráadásul bármilyen szögből nézhetjük a kijelzőt, éppen úgy, ahogy tesszük azt egy hagyományos papírlappal is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A kijelző a fekete szöveget fehér alapon mutatja, hogy ezzel is azt az érzetet keltse, mintha csak egy normális, hétköznapi papírlapot olvasnánk. A képernyő felbontása 800x600 képpont, ez egy hagyományos újság felbontásának felel meg. Az elektronikus tinta pedig abban segít, hogy a megjelenített szövegek a hétköznapi papírlaphoz nagyon hasonlító kontrasztviszonyok között jelenhessenek meg.

Az Electronic Paper Display számára az oldalak megmutatásához nincs szüksége áramra, csak akkor, ha a kijelzőn lévő kép megváltozik. A Sony szerint az új modell négy AAA-elemmel (csere nélkül) több, mint 10 ezer oldalt tud megjeleníteni. Az E-Book-Reader 10 MB-os memóriával is rendelkezik, ahol 20 különböző, egyenként akár 250 oldalas könyvet is elhelyezhetünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A Librié EBR-1000EP-ben a gyártó szerint akár 500 különböző méretű könyvet is eltárolhatunk. A készüléket elláthatjuk egy Sony Memory Stick memóriakártya-olvasóval is, így pedig gyakorlatilag végtelen tárolókapacitású lehet a berendezés. Ráadásul közvetlenül az internetről is letölthetünk rá az elektronikus könyveket vagy elektronikus képregényeket. A készülék mérete 19 x 12,6 x 1,3 cm, a tömege pedig a négy elem nélkül 190 gramm. A Sony Librié EBR-1000EP először Japánban lesz kapható, méghozzá idén áprilistól, árat a japán vállalat egyelőre még nem közölt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások